Suursaadik ÜRO juures Rein Tammsaar andis üle volikirja

Postimees
Copy
Foto: ÜRO

Eesti suursaadik ÜRO juures Rein Tammsaar andis teisipäeval üle volikirja ÜRO peasekretärile António Guterresele. 

Tammsaar kinnitas kohtumisel, et Eesti välis- ja julgeolekupoliitika keskmes on praegu toetus Ukrainale ning et maailm ei tohi leppida Vene vägede kuritegudega Ukrainas. 

«Rahvusvaheline kogukond peab tagama, et lõpuks astuvad kohtu ette sõjakuritegude õhutajad, toimepanijad ja organiseerijad. See on ülimalt oluline rahvusvahelise õiguse ja reeglitel põhineva maailmakorra seisukohast, aga ka õigluse tagamiseks ohvritele,» märkis suursaadik.

Tammsaar ütles, et toidukriis, energiahindade tõus ja nüüd ka tuumakatastroofi oht on vaid mõni näide sõja laiemast mõjust. «Peame koos võitlema väärinfo ja võltsnarratiivide vastu, millega Venemaa üritab süüd enda kaelast veeretada,» lisas ta.

Tammsaar tänas ka peasekretär Guterrest tema pingutuste eest Ukraina viljaveokokkuleppe saavutamisel ning avaldas lootust, et Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) missioon Zaporižžja tuumajaama kestab seni, kuni Vene sõjavägi sealt lahkub, lõpetab ohtlikud provokatsioonid jaama vahetus läheduses ja jaam saab Ukraina energiavõrgus takistamatult edasi tegutseda.

Tammsaar kinnitas, et kuigi tema tegevus ÜROs keskendub peamiselt Ukraina igakülgsele toetamisele, jätkab Eesti ÜROs inimõiguste, naiste ja laste õiguste, soolise võrdõiguslikkuse, meediavabaduse, digitaliseerimise ja küberjulgeoleku eest seismist.

Tammsaarel on pikk karjäär riigiametites

Rein Tammsaar on sündinud 1968. aastal Tallinnas. Ta lõpetas 1992 Tallinna Pedagoogilise Ülikooli, on saanud magistrikraadi rahvusvaheliste suhete erialal, õppinud Tartu Ülikoolis doktorantuuris ning lõpetanud Eesti ja Hispaania Diplomaatide kooli.

Ta on töötanud välisministeeriumis alates 1994. aastast. 2004–2009 töötas ELi välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Javier Solana poliitikaüksuses ja 2011–2015 Euroopa Liidu esinduses Moskvas.

2015–2017 oli ta peaministri välisnõunik ja 2017–2018 välisministeeriumi poliitika planeerimise osakonna peadirektor. 2018–2019 esindas Eestit Euroopa Liidu poliitika- ja julgeolekukomitees (PSC) ning oli 2020. aastal Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures.

Viimati töötas ta välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantslerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles