VIDEO ⟩ Perehüvitised tekitavad probleeme ka uues koalitsioonis

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Eelmise võimuliidu lagunemiseni viinud perehüvitised, on põhjustamas probleeme ka uues koalitsioonis. Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) soovib lükata 23-aastaste laste toetamise edasi 2025. aastasse, sellega pole aga nõus justiitsminister Lea Danilson-Järg (Isamaa). 

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul jäeti 23-aastaste laste toetamine sotsiaalministeeriumis valminud perehüvitiste eelnõust välja seetõttu, et süsteemi pole võimalik enne 2025. aastat tööle panna. 

Miks lükkub just 23-aastaste laste toetamine edasi?

Valitsus töötab koalitsioonileppe alusel ja selle lahutamatu osa on vabariigi valitsuse tegevuskava. Vabariigi valitsuse tegevuskava on ühiselt valitsuse istungil vastu võetud ja selles on tõepoolest kirjas, et lastetoetuste ja lasterikka pere toetuste tõus, peab jõudma valitsusse selle aasta septembrikuus ja olema menetletud riigieelarvega sammu pidades selleks, et 1. jaanuarist esimese ja teise lapse toetus ja üksikvanema lapse toetus saaks tõusta ning ka lasterikka vanema toetus saaks tõusta. Me lisasime sellesse eelnõusse ka teise etapi tegevuse, milleks on lasterikaste perede toetuse indekseerimine. Tõsi on, et me ei suutnud läbi töötada sujuvat väljumist lasterikka pere toetusest, aga ma olen juba täna teinud ka telefonikõne justiitsministrile ja me oleme lähipäevadel kokku saamas, et asja arutada.

Kuna tehnilised lahendused on ilmselt keerukad, siis kuidas ametnikud hakkama on saanud?

Ametnikud on professionaalsed ja töökad, nii et selle esimese eelnõuga, sealjuures ka indekseerimise osaga lasterikastele peredele, oleme kenasti valmis ja oleme leidnud ressursi, et hakata ka astmelist väljumist paragrahvidesse panema. Küsimus ei ole ainult seaduse sätetes, küsimus on ka rakenduses ja see eeldab ligi miljonilist kulutust IT- süsteemi arenduses ja tegelikult tuhande detaili läbiarutamist.

Justiitsminister Lea-Danilson Järg ei nõustunud sotsiaalkaitseminitrer Signe Riisalo ettepanekuga, mille kohaselt saavad täisealiste lastega suurpered toetust alles 2025. aastal. Ta rääkis, et palub seaduseelnõu kooskõlastusringil puuduva sätte sinna siiski lisada ja tõenäoliselt pakub ministeerium ka välja omapoolse sõnastusettepaneku. Minister täpsustas, et kui selles küsimuses tekivad lahkarvamused, tuleb koalitsioonierakondade esimeestel need omavahel selgeks rääkida

«Kindlasti on see oluline aspekt ja see oli ju ka koalitsioonipoolte vahel kokku lepitud punkt. Samuti ei vasta heale seadusloome tavale, et sama seadusemuudatustega tullakse välja kahe erineva eelnõuga paarikuulise vahega. See kindlasti ei ole vastuvõetav minule kui justiitsministrile, sest see koormab ka riigikogu ja valitsust, kes peab sama seadusemuudatustega kahel korral tegelema. Nii et see ei ole mõistlik,» selgitas Danilson-Järg lisades, et kui me juba täna teame, et seda sätet on vaja, siis peaksime selle kohe eelnõusse sisse kirjutama. Ta täpsustas, et mis puudutab tähtaegu, siis kui sotsiaalkaitseministri arvates tõesti ei jõua esialgu kokku lepitud ajaks hakkama saada, tuleb seaduses lihtsalt ette näha mingisugune hilisem rakendumise tähtaeg, aga see ei takista kuidagi täna neid kokkulepitud sätteid eelnõusse täies mahus sisse kirjutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles