Siim Kallas: Gorbatšov oli olemuselt demokraat (5)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Kermo Benrot/Postimees / Scanpix Baltics

Endine peaminister Siim Kallas (RE) hindab Mihhail Gorbatšovi kui demokraati ja kui Venemaal väga harva ette tulevat liidrit, kes ei olnud imperialist. Kallase veendumuse kohaselt tahtis Gorbatšov, et tema rahvas hästi elaks. 

Siim Kallas puutus Mihhail Gorbatšoviga kokku Nõukogude Liidu rahvasaadikute kongressi ajal. Seal kujunes tal veendumus, et tegemist oli põhimõttelise demokraadiga.

«Võid kuuluda mis tahes parteisse, kuid sellele vaatamata võid olla või mitte olla demokraat. See tähendab teiste arvamuste arvestamist, sallivust, ja seda, et Gorbatšov olemuslikult oligi demokraat,» ütles Siim Kallas Postimehele. «Temaga oli imelihtne suhelda, niipalju kui mina temaga kokku puutusin,» kinnitas ta.

Kallas rõhutas veel, et nii nagu Venemaa president Boriss Jeltsin, ei olnud ka Nõukogude Liidu esimene ja viimane president Gorbatšov imperialist. See on Kallase sõnul Venemaa jaoks midagi täiesti ebatavalist.  

«Nad tahtsid, et nende rahvas hästi elaks. Gorbatšov käis hästi riides ning võis arvata, et ta armastas ka head elu. Ta tahtis siiralt, et inimesed hakkaksid paremini elama ning siis, kui ta avastas, et 85 protsenti nõukogude masinaehitusest on sõjatööstus, siis ta vähemalt rahvasaadikute kongressil tunnistas, et see oli talle täielik üllatus,» meenutas Kallas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles