Svet nõustus Ossinosvkiga: ühistransport peab olema puuetega inimestele kättesaadavam

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Vladimir Svet
Vladimir Svet Foto: Pm

«Linnavolikogu esimees juhtis õigustatult tähelepanu sellele, et ühistransport peab olema puuetega inimestele kättesaadavam,» ütles abilinnapea Vladimir Svet (KE) oma vastuses Tallinna linnavolikogu esimehe Jevgeni Ossinovski (SDE) pöördumisele.

Abilinnapea sõnul ollakse nägemispuuetega inimeste muredest hästi teadlikud ja nii Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) kui ka Tallinna transpordiameti esindajad on ka nägemispuuetega inimestega mitmeid kordi kohtunud.

Svet lisas, et kõige tihedam koostöö nendega on olnud ajal, kui TLT hakkas uusi busse hankima ning soovis, et uued bussid vastaks võimalikult hästi erinevate inimeste vajadustele.

Sveti kinnitusel on viimastel aastatel soetatud 350 uut bussi, mis on varustatud tänapäevaste bussitabloodega ja häälteavitsuvõimalustega väljaspool ühissõidukit. «Kuna iga päev on Tallinna tänavatel natuke rohkem kui 400 bussi, siis kindlasti mingil määral võib just nägemispuudega inimesel probleem tekkida,» selgitas Svet.

Bussid on nüüd madalapõhjalised

Abilinnapea sõnul läksid eelmisel aastal mahakandmisele ka viimased kõrgepõhjalised bussid, mis oli senini suurimaks probleemiks kõigile puude inimestel – täna on kogu bussiveerem madalapõhjaline.

Ta kinnitas, et järgmisel aastal on täiustab linn veelgi veeremit ning läbi viidud trammihange võimaldab uuendada ka ligi kolmandiku trammiveeremist. «Peab tõdema, et ühistranspordi kasutamise eelduseks on hästi korraldatud linnakeskkond tervikuna. Pöörame erinevate puuetega inimeste vajadustele tähelepanu tänavate rekonstrueerimisel, nii selles osas mis puudutab vaegnägijaid kui ka ratastooliga liiklejaid,» ütles Svet. 

Abilinnapea lisas, et Tallinna linn pakub ka võimalust kasutada sotsiaaltransporti, mida on sotsiaaltranspordis viimase kahe aasta jooksul samuti uuendatud umbes 50 protsendi ulatuses.

«Meie jaoks on puuetega inimeste muredega tegelemine oluline, oleme muuhulgas koolitanud meie juhte olukorras, kus reisija soovib abi ühistransporti sisenemisel,» lausus ta. Svet lubab, et selliste koolitustega jätkatakse ka edaspidi.

«Mida rohkem oleme kõik kursis puuetega inimeste vajadustega ja oskame nende peale mõelda, seda parem kõigile,» toonitas abilinnapea. Svet kutsub ka linnavolikogu esimeest tutvuma TLT sõidukite ja töökorraldusega, et tal oleks hea ülevaade linna tegevusest ja plaanidest ühistranspordi arendamisel ning ta saaks kaasa rääkida pädeva ja kõige värskema info põhjal.

Ossinovski: Tallinna ühistransport võiks olla vaegnägijasõbralikum

Tallinna linnavolikogu esimees Jevgeni Ossinovski (SDE) palus täna saadetud pöördumises Tallinna ühistranspordisüsteemi juhtidele muuta ühissõidukid nägemispuudega inimeste jaoks ligipääsetavamaks.

Ossinovski sõnul on Tallinna Puuetega Inimeste Koja liikmed juhtinud tema tähelepanu asjaolule, et pimedatel ja vaegnägijatel on raske ühistransporti kasutada, kuna enamikel ühissõidukitel puudub häälteadustuse võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles