Jalaga lapsele kõhtu löömine ei toonud kriminaalvastutust (2)

BNS
Copy
Jalaga löök
Jalaga löök Foto: Elmo Riig

Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud teisipäeval kannatanu esindaja kaebust määrusele, millega prokuratuur lubas lapsele kõhtu löömise juhtumis politseil kriminaalmenetluse lõpetada lööjat vastutusele võtmata.

Ringkonnakohus leidis, et kriminaalmenetluse lõpetamine oli seaduslik ja põhjendatud, mistõttu puudub alus riigiprokuratuuri määruse tühistamiseks ja kriminaalmenetluse jätkamiseks.

Kuigi ringkonnakohus pidas last löönud mehe käitumist lapse suhtes lubamatuks, ent olukorras, kus tema käitumine menetlejate poolt välja toodud põhjendustel ei sisusta kuriteokoosseisu, pole kohtu hinnangul võimalik menetluse jätkamine ainult selleks, et kaebaja soovib käitumisele kriminaalõiguslikku hinnangut ja karistamist kriminaalkorras.

Põhja prefektuur alustas 6. mail kehalise väärkohtlemise tunnustel kriminaalmenetlust selle kohta, et 25. aprillil lõi täisealine mees Tallinnas Kiili tänaval Coopi kaupluse lähedal konflikti käigus 10-aastasele lapsele jalaga kõhtu.

Enne vahejuhtumit keeras mees autoga sissesõidu keelu alale ja pidurdas tugevasti seal viibinud lastele otsa sõitmise vältimiseks, mille peale üks lastest saatis autojuhi pikalt, oskamata viimaselt oodata sellele järgnevat reageeringut.

Prefektuur lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuuri loal 17. mail kriminaalmenetluse kellelegi kahtlustust esitamata kuriteo tunnuste puudumise tõttu, kuna kehalise väärkohtlemise paragrahv moodustab kuriteo koosseisu ainult juhul, kui see põhjustab tagajärjena füüsilist valu või tervisekahjustusi.

„Kriminaalasjas kogutud tõendite alusel on tuvastatud, et konflikt oli provotseeritud kannatanu poolt solvava väljendi kasutamisega. Kuigi mees lõi last jalaga kõhtu, ei tekkinud sellest kannatanule tervisekahjustusi ja ta ei tundnud valu,” seisab kriminaalmenetluse lõpetamise määruses.

Kannatanu esindaja kaebas Põhja prefektuuri määruse riigiprokuratuuri, paludes määrus tühistada ning menetlusega jätkata. Kaebaja leidis, et menetleja on põhjendamatult tuginenud üksnes alaealiste laste hinnangutele selle kohta, kas kannatanu tundis või ei tundnud löömise hetkel valu. Samuti leidis kaebaja, et sellise karjuva juhtumi valguses ei pea lapse vastu füüsiliselt agressiivselt käituv täiskasvanud inimene karistuseta jääma.

Riigiprokuratuur jättis 8. juulil oma määrusega kannatanu esindaja kaebuse rahuldamata. Kannatanu esindaja kaebas riigiprokuratuuri määruse Tallinna ringkonnakohtusse, kus see jäi samuti jõusse.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles