ÜRO hoiatas võimalike inimsusevastaste kuritegude eest Xinjiangis (1)

Copy
Michelle Bachelet.
Michelle Bachelet. Foto: PIERRE ALBOUY/SCANPIX

ÜRO hoiatas kolmapäeval värskes raportis võimalike inimsusevastaste kuritegude eest Hiinas asuvas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas.

Pikalt viibinud raport avaldati vaid mõni minut enne seda, kui ÜRO inimõiguste juht Michelle Bachelet lahkus ametist.

Maailmaorganisatsioon teatas juba varem päeval, et Bachelet avaldab Pekingi survest hoolimata kolmapäeval kauaoodatud raporti inimõigusrikkumistest piirkonnas.

«Uiguuride ja teiste valdavalt moslemitest koosnevate vähemuste liikmete meelevaldse ja diskrimineeriva kinnipidamise ulatus ja kasutatavate põhiõiguste piiramine võib kujutada endast rahvusvahelisi inimsusevastaseid kuritegusid,» seisis ÜRO inimõigusvoliniku büroo (OHCHR) raportis muu hulgas.

Raportis hoiatati ühtlasi, et süüdistused piinamises, sunniviisilise meditsiinilise ravi rakendamise ja seksuaalvägivalla üksikjuhtumite kohta piirkonnas on usutavad ning sealne olukord nõuab kiiret rahvusvahelist tähelepanu.

«Süüdistused piinamise või väärkohtlemise mustrite kohta, sealhulgas sunniviisilise meditsiinilise ravi ja halbade kinnipidamistingimuste kohta, on usaldusväärsed. Olukord Xinjangis nõuab kiiret Hiina valitsuse enda, ÜRO rahvusvaheliste organisatsioonide ja inimõigussüsteemi ning rahvusvahelise üldsuse tähelepanu,» kirjutati ülevaates.

Meedia tõi välja, et 49-leheküljelises raportis ei mainitud kordagi sõna «genotsiid», mida on uiguuride kohtlemise kohta kasutatud mitmetes lääneriikides.

Bachelet ise ütles, et tema püüdlus dialoogi poole Pekingiga ei tähendanud silmade sulgemist inimeste väärkohtlemise osas.

«Ma ütlesin, et avaldan raporti enne oma ametiaja lõppu ja tegin seda. Dialoog ja teadmiste laiendamine olukorrast ei tähenda heakskiitmist, kahe silma vahele jätmist või silmade kinnipigistamist. Ega välista teemal avalikku sõnavõttu,» ütles Bachelet uudisteagentuurile AFP.

«Tööle ei aidanud kaasa, et mõned riigid need tõsised inimõiguste küsimused politiseerisid,» märkis Bachelet.

Hiina suursaadik ÜRO juures Zhang Jun ütles enne aruande avaldamist, et Peking on sellele jõuliselt vastu.

«Niinimetatud Xinjiangi küsimus on täielikult poliitiliselt motiveeritud võltsvale, mille eesmärk on õõnestada Hiina stabiilsust ja takistada Hiina arengut,» toonitas saadik.

Zhangi sõnul pole Hiina aruannet näinud.

Bacheleti sõnul oli raporti avaldamise viibimise üheks põhjuseks asjaolu, et see anti Hiina administratsioonile võimalikuks kaalumiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles