FOTOD Zelenska Eestis kooliteed alustavatele õpilastele: mõistan teie ebakindlust tuleviku ees (1)

Postimees
Copy

Ukraina sõjapõgenikele mõeldud Vabaduse kool pidas täna oma 1. septembri avaaktuse Tuvi pargis. 

Pidulikul aktusel ütlesid avasõnad haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, Vabaduse kooli õppedirektor Olga Selištševa ja Tallinna Tõnismäe riigigümnaasiumi direktor Alo Savi.

Videokõnes pöördus koolipere poole ka Ukraina esileedi Olena Zelenska ja ütles, et mõistab õpilaste ebakindlust tuleviku ees, kuid koolis on loodud kõik tingimused kvaliteetse ja huvitava õppetöö läbiviimiseks.

«Eesti riik tagab teile võimaluse õppida. Teil on tunnid nii eesti kui ka ukraina keeles, mis tähendab, et teie emakeele ja eesti keele õpingud käivad käsikäes. See on Vabaduse kool. Sellega on teil teadmiste, keele ja suhtlemise vabadus – vabadus, millega on teie jaoks vaba terve maailm,» lisas Zelenska.

Ukraina sõjapõgenikele suunatud Vabaduse kool alustas Tallinnas tegevust 1. septembrist. Vabaduse koolis alustab õpinguid 560 koolinoort, neist 320 hakkavad õppima põhikooli kolmandas astmes ja 240 gümnaasiumis. Klassides on kokku 20 kuni 22 õpilast, põhikooliastmes on igal klassil kaks klassijuhatajat – üks Ukraina ja teine Eesti taustaga.

Kooli meeskonnas on tänase seisuga 73 inimest, kellest 29 on õpetajad ja tugispetsialistid Ukrainast. Õppetöö Vabaduse koolis hakkab toimuma keelekümblusmeetodil – 60 protsenti õppetööst toimub eesti keeles ja 40 protsenti ukraina keeles.

Eesti keeles õpetatakse riigikeelt, ühiskonnaõpetust, inimeseõpetust, tehnoloogiaõpetust, muusikat, kehalist kasvatust ja kunsti. Õppetöö füüsika, keemia, loodusõpetuse ning ukraina keele ja kultuuri tundides hakkab toimuma ukraina keeles. Matemaatika, kirjanduse, ajaloo, geograafia ja bioloogia tunnid toimuvad nii eesti kui ka ukraina keeles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles