Rask: müüt kohtust kui karistusorganist on muutumas

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Rask.
Märt Rask. Foto: Sille Annuk.

Riigikohtu esimees Märt Rask märkis riigkohtule laekuvate kaebuste hulga suurenemist analüüsides, et ajalooline müüt kohtust kui karistusorganist on muutumas.

Kaebuste hulga suurenemise esmane põhjus on kindlasti tohutu areng, mille Eesti ühiskond on viimase kahekümne aasta jooksul läbinud, ütles Rask ERRi uudisteportaalile.

«Tendents, et inimesed teavad oma õigusi ja oskavad ja julgevad nende kaitsmiseks kohtu poole pöörduda, on positiivne - see näitab, et ajalooline müüt kohtust kui karistusorganist, on ometi muutumas,» märkis Rask.

Raski sõnul on sellel trendil samas ka varjukülg ehk puudujääk ühiskonna teadlikkuses, kus sageli ei tajuta esimese astme kohtu otsuse väärtust ning leitakse, et vaidlus ei ole lõppenud enne, kui see on läbinud siseriiklikult kõik kolm kohtuastet ning võib-olla on esitatud kaebus ka Eestist väljas asuvatesse kohtukodadesse.

Riigikohtu statistika aastatel 2006-2011 esitatud menetlustaotluste kohta näitab, et kaebusi esitatakse üha enam ning suurim tõus on olnud kriminaal- ja väärteoasjades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles