Talumees parkis veoautoga naabrite tee kinni

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eratee
Eratee Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeva hommikul jättis Paistu vallast Kasesalu talu peremees Andres Sauks veoauto oma maja esisele teele ega lasknud naabertalu inimesi tööle.


Mees rääkis Sakalale, et naabrid on talle tee remontimise eest ligi 10 000 krooni võlgu ning ta ei näinud enam teist moodust nendega jutule saada.

«See asi on vindunud juba 2007. aastast, kui ma lasin siia 30 000 krooni eest kruusa vedada. Et teed kasutab veel kaks talu, leppisime kokku, et igaüks võtab kolmandiku enda kanda,» selgitas Sauks.

Neli esimest kuud olidki tee lõpus paikneva Viira talu omanikud Kaja ja Villu Kivilaan 350-krooniseid osamakseid teinud, kuid siis jätsid nad tasumise katki.

Kivilaaned leiavad, et Sauks nõuab nende käest ülekohtuselt suurt summat, sest remonditud teeosa ulatub vaid tema ukseni ja sealt edasi on raskesti läbitav porimülgas.

Pealegi olevat Sauks tahtnud, et naabrid maksaksid osa teele paigaldatud tõkkepuu hinnast, ehkki tõkkest on huvitatud tema üksi.

Teisipäeval, kui nad tõkkeks ette jäetud veoki taha toppama jäid, küsisid Kivilaaned telefonitsi abi politseist.

Et konstaabel oli teiste töökohustustega hõivatud, palus ta vastasseisu lahendada vallavanem Ene Saarel. Too sõitis kohale ja rääkis Sauksi tee vabastamise osas nõusse.

13 aasta eest kehtestatud teeseadus on kõikjal Eestis erateede omanike ja nende naabrite vahel sadu tülisid põhjustanud ning lõppu ei näi lahkhelidel paistvat.

Paljud Viljandimaa konstaablid ja vallajuhid on pidanud sekkuma vaidlustesse, mille põhjused peituvad selles, et inimesed ei ole võimelised erateede kasutamise tingimustes kokku leppima.

Vallavanem leiab, et seadusandja peaks selliste situatsioonide vältimiseks panema kinnisasja omanikele kohustuse taluda kinnistul üldkasutatavat teed ning määrama maksimaalse tasu, mida tee kasutajatelt võib nõuda.

Ka Karksi vallavanem Arvo Maling ütles, et teetülid on maal igapäevased. Tema arvates jäänuks palju närvirakke kulutamata, kui riigikogu oleks andnud vallavolikogudele õiguse otsustada, millised erateed peavad jääma avalikuks kasutuseks.

Praegune teeseadus võeti vastu 1996. aastal. Kui varem oli voli tee otstarvet määrata omavalitsustel, siis pärast seda on liikluse korraldamine üksnes omaniku pädevuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles