Riigi peaprokurör vabastas ametist elukaaslastest ringkonnaprokurörid

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Aro Siinmaa ja Kaire Hänilene.
Aro Siinmaa ja Kaire Hänilene. Foto: 2 x Margus Ansu

Peaprokurör Andres Parmas vabastas usalduse kaotuse tõttu ametist kaks Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri – elukaaslased Aro Siinmaa ja Kaire Hänilese.

Parmas allkirjastas teisipäeval käskkirja, millega vabastas ametist kaks kaua prokuratuuris töötanud ringkonnaprokuröri. Aro Siinmaa ja Kaire Hänilene, kes on mõlemad töötanud prokuratuuris alates 1993. aastast, vabastati ametist usalduse kaotuse tõttu.

Usalduse kaotus ilmnes siis, kui Siinmaa ja Hänilene takistasid ühes väärteomenetluses asjaolude väljaselgitamist, kustutades oma kirjakastist e-kirju, mille kohta nad pidid teadma, et nendel on tõe väljaselgitamise seisukohast oluline kaal. Samuti on ilmnenud, et nad on sekkunud teise prokuröri juhitud kriminaalmenetlusse, kus nõustasid enda tuttavat kahtlustatavat selles, kuidas tuleks menetluses kaitsepositsiooni kujundada.

Peaprokurör Andres Parmas selgitas, et pärast sellist käitumist on välistatud nende jätkamine prokuröridena.

«Nii Siinmaa kui ka Hänilene on teenekad prokurörid, kes on asutuses pikalt töötanud ning selle aja jooksul osalenud paljude raskete ja keerukate kuritegude lahendamisel. Kuritegevuse vastane võitlus ei ole aga võimalik, kui ühiskond prokuratuuri ja prokuröre usaldada ei saa, ning pärast sellist käitumist oli minu jaoks ainumõeldav otsus nendega töösuhte lõpetamine,» selgitas peaprokurör Parmas.

Siinmaa ja Hänilese viimaseks tööpäevaks prokuratuuris jäi 6. september. Nende juhitud kriminaalmenetlusi jätkavad teised prokurörid.

Siinmaa suhtes lõpetati hiljuti kriminaalmenetlus

Prokuratuur ja kaitsepolitsei teatasid alles üle-eelmisel nädalal, et lõpetasid kriminaalmenetluse Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Aro Siinmaa suhtes, sest kuriteokahtlus ei leidnud kinnitust.

Kaitsepolitsei pidas mullu 22. detsembril kinni Siinmaa, kellele esitati kahtlustus kahel korral valeütluste andmises. Esitatud kahtlustuse järgi on ta valeütlusi andnud ühe väärteomenetluse raames, kus teda kuulati üle tunnistajana. Siinmaa vabastati samal päeval pärast menetlustoimingute läbiviimist.

Pärast kõikide asjaolude kontrollimist ei olnud võimalik üheselt tuvastada, et prokurör oleks andnud valeütlusi, ning seetõttu lõpetas prokuratuuri järelevalveosakond möödunud kuu lõpus tema suhtes kriminaalmenetluse, teatas riigiprokuratuur 26. augustil.

Küsitavusi tekitas ka alluvussuhe elukaaslastena

Tartu Postimees kirjutas 2013. aastal, et Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurörid Aro Siinmaa ja Kaire Hänilene on elukaaslased.

Postimees uuris toona, kuivõrd läheb seaduse mõttega kokku see, et Siinmaa töötab oma elukaaslase, Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Kaire Hänilese alluvana. Postimees jõudis siis järeldusele, et kuigi tegemist on eetilise küsitavusega, siis otseselt seadusevastane see ei ole.

Prokuratuur on kuulutanud nii Aro Siinmaa kui ka Kaire Hänilese aasta prokuröriks. Siinmaa sai aasta prokuröri tiitli 2005. aastal ja Hänilene 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles