Kibe elu sunnib kalakasvatajaid hapnikku kinni keerama

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Üle paarikümne aasta Äntus kalu kasvatanud Hans Kruusamägi on püüdnud energiakriisi leevendamiseks nuputada erinevaid lahendusi, kuid äri elus hoidmiseks soodsat varianti pole veel leidnud.
Üle paarikümne aasta Äntus kalu kasvatanud Hans Kruusamägi on püüdnud energiakriisi leevendamiseks nuputada erinevaid lahendusi, kuid äri elus hoidmiseks soodsat varianti pole veel leidnud. Foto: Margus Martin

Äntu kalakasvanduse omanik Hans Kruusamägi otsib nagu teisedki suuremad kalakasvatajad võimalust, kuidas üle paarikümne aasta tagasi asutatud äril hinge sees hoida. Kõrgustesse tõusnud elektri hind sunnib teda sajatama ning kaladele jupi kaupa hapnikku andma.

Kui varem maksis Eesti rukkikuningana tuntud Kruusamäe ettevõte Simuna Ivax tarbitud elektrienergia eest iga kuu kuni 7000 eurot, siis nüüd on summad mitu korda suuremad. «Juuli arve oli 15 800 eurot ja tundub, et august lööb seda omakorda pika puuga,» tähendas Kruusamägi. Ta täpsustas, et krõbedad arved laekusid juba kokkuhoiupoliitika rakendamise ajal, mil hapnikupumbad suurema osa ajast seisid.

«Kui nüüd pumbad tööle panna, tuleksid üle 20 000-eurosed arved ja olekski kõik. Sellel ei ole lihtsalt mõtet, sest elekter on kallim, kui suudame ühes kuus kala kasvatada,» kõneles ta. «Peale selle ostame kalasööta, mille hind on tõusnud, ja kui lisame veel elektrikulu, siis on lihtsam tõmmata basseinil rest eest ära ja lasta kaladel minna,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles