Minister Solman: oleme riigina energiakriisis üheskoos

Postimees
Copy
Riigihalduse minister Riina Solman.
Riigihalduse minister Riina Solman. Foto: Madis Veltman

Riigihalduse minister Riina Solman andis eile valitsusele ülevaate energia kokkuhoiu võimalustest riigiasutustes. Valdkonnas jälgitakse teiste riikide kogemust ning kaalutakse ettepanekuid, mis puudutavad töökorraldust ja -tingimusi.

«Eelolev sügistalv puudutab energiakriisiga otseselt meid kõiki, oleme riigina selles olukorras ja raskustes üheskoos. Sellepärast otsime ka riigiasutustele võimalusi, kuidas hoonetes energiat kokku hoida,» sõnas Solman.

Aasta esimeses pooles oli riigi hoonete ja kontorite energiakulu hinnanguliselt kokku 20 miljonit eurot ja sellest saab tema sõnul kokku hoida vaid osa. See osa on terve riigi jaoks ehk väike, aga asutuste kogueelarves siiski märkimisväärne, leiab Solman.

Ministri sõnul kaardistatakse praegu olukorda, küsitakse tagasisidet kohalike omavalitsuste käest ja jälgitakse teisi riike. «Oleme vaadanud mujal plaanitut ja soovime välja arvutada erinevate meetmete mõju. Üldiselt on kõik sellised tegevused, mis ka päriselt aitaksid säästa, ebamugavad või raha nõudvad,» nentis Solman.

Ta tõi näiteks Hispaania ja Saksamaa, kes on kehtestanud avaliku sektori ruumes 19-kraadise temperatuuri ülempiiri, samuti on Saksamaal keelatud riigi hoonete ja monumentide välisvalgustus ning piiratud on tänavavalgustust öötundidel. Itaalia aga lühendas oma kaupluste lahtiolekuaegu.

Kuna riigisektori asutused peavad toime tulema eelarve raames, ollakse motiveeritud kulusid vähendama. Rahandusministeeriumi riigivara osakonna juhataja Kaie Karnioli sõnul kaalutakse võimalike kokkuhoiukohtadena peamiselt töökorraldust ja -tingimusi hoonetes.

«Jutuks on olnud büroodes temperatuuri alandamine, seadmete ja elektroonika kasutuse üle vaatamine, kaugtöö laiem rakendamine, näiteks teha üks kontorivaba päev nädalas,» loetles Karniol. «Meil on pärast paari kriisiaastat asutustes palju tühje töökohti ning kasutuseta ruumes saaks viia kütte- ja ventilatsioonisüsteemide töö vahepeal miinimumini. Abiks on kindlasti ka kõikvõimalikud väiksemad muutused.»

Rahandusministeerium plaanib riigiasutustele mõeldud suuniste ja lahendustega välja tulla septembri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles