Margus Laidre: Elizabeth II oli Ühendkuningriigi sümbol ja pakkus kõigile turvatunnet

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Margus Laidre oli aastatel 2005–2010 Eesti suursaadik Ühendkuningriigis.
Margus Laidre oli aastatel 2005–2010 Eesti suursaadik Ühendkuningriigis. Foto: Mihkel Maripuu

Elizabeth II suhtus kõigi riikide saadikutesse alati võrdselt ega teinud vahet suurte ja väikeste riikide esindajate vahel, meenutab teenekas diplomaat Margus Laidre, kes oli aastatel 2005–2010 suursaadik Suurbritannias ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigis. Tema sõnul oli imetlusväärne kuninganna kohusetunne ja võime olla pidevalt avalikkuse tähelepanu all.

Laidrel oli suursaadikuna võimalus kuningannaga mitu korda kohtuda. Tal on meeles ennekõike volikirja üleandmine Buckinghami palees, «kus kuninganna suhtumine Eesti saadikusse oli igati väärikas, sest ei teinud mingisugust vahet, kas suursaadik esindab väikest või suurt riiki».

Laidrel oli võimalus kuningannaga kohtuda ka tema riigivisiidi ajal Eestisse 2006. aastal. «Hiljem on kuninganna Elizabeth seda visiiti meenutanud diplomaatilise korpuse uusaasta vastuvõtul Buckinghami palees, kus ta käis läbi ja vestles kõigi suursaadikutega, kes olid tema juurde määratud, ning rääkis igaühega eraldi,» meenutab Laidre. Tema sõnul võttis kuninganna jutuks selle, kuidas tal oli Eestis käies külm, sest riigivisiidi ajal oktoobripäevadel puhus siin erakordselt karge tuul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles