KESKPÄEVATUND ⟩ Sisenemiskeeld Vene turistidele on vältimatu ja vajalik (9)

Kuku Raadio
Copy
Venemaa kodanik põletamas tänavu juunis Kiievis oma passi, protestiks Venemaa agressiooni vastu. Foto on illustratiivne.
Venemaa kodanik põletamas tänavu juunis Kiievis oma passi, protestiks Venemaa agressiooni vastu. Foto on illustratiivne. Foto: Sergei Supinsky / AFP / Scanpix

Ajakirjanikud Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Marek Strandberg leidsid tänases Kuku raadio saates «Keskpäevatund», et Vene turistidele seatud sisenemispiirangud on vältimatud ja vajalikud.

Hõbemägi märkis, et võrreldes märtsiga on Vene kodanike sissevool kahe-kolmekordistunud.

«Võime arvata, et suurem osa neist on heade kavatsustega, kuid ei saa jätta tähelepanuta, mida teeb see riik, mille kodanikud nad on. Euroopa Liidu suured riigid Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa ei soovi piirata turismiviisade väljastamist Venemaa kodanikele. Eesti, Läti, Leedu ja Poola on otsustanud turvalisuse ja julgeoleku kaalutlustel keelata Schengeni turismiviisadega Vene kodanike sissepääs. Tekib uus olukord, kus piir on kinni, meie pool on kork ees ja teisel pool kasvab surve,» rääkis Hõbemägi.

Ruussaare sõnul on Vene turistide liikumispiirang vältimatu ja vajalik. «Reisimine ei ole inimõigus, eriti, mis puudutab agressorriigi kodanikke. Meil on moraalselt ja juriidiliselt õigus kehtestada sisenemiskeeld Venemaal elavatele Vene kodanikele, kes tahavad tulla jõulud ajal siia glögi jooma,» lausus Ruussaar,

Strandbergi sõnul võib ju moraalses mõttes küsida, miks me karistame Venemaa kodanike kes ei ole üldse halvad.

«Samas on Venemaa algatatud sõda ja viis, kuidas seda peetakse sedavõrd jäle, et meil ei jää muud üle, kui rõhuda sellele ja öelda, et kuulge, te olete Venemaa kodanikud, tehke see riik korda. Venemaa müüb vägivaldselt oma arusaamatut maailmamudelit. Palud Venemaa kodanikud ütlevad, et nad on Vene võimude vastu, kuid neil on võimalik loobuda oma kodakondsusest ja pöörata sellele jätiste riigile selg,» lausus Strandberg.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles