Päästjad toetavad õpetajate streiki

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aasta õpetajate streik Paikuse põhikoolis Pärnumaal.
2003. aasta õpetajate streik Paikuse põhikoolis Pärnumaal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Päästeala Töötajate Ametiühing avaldab toetust sel nädalal üle Eesti toimuvale õpetajate streigile.

«Koalitsioonierakonnad ei väärtusta ei õpetajate ega ka päästealainimeste tööd. Meie elukutse esindajatel on «au» olla alaväärtustatud riigitöötajate nimistus,» seisab toetusavalduses. Päästjate kinnitusel on Euroopa Liidu arenenud riikides selline olukord mõistetamatu.

«Päästjate olukord on isegi keerulisem, kuna meil puudub streigiõigus, mis annaks kindlasti tugevama positsiooni palgaläbirääkimistel. Päästjatega on asi selge: palgafond on riigi poolt külmutatud 2016. aastani, vähendatakse eelarvet, suletakse üheksa päästekomandot, päästetehnika amortiseerub. Sama suuna on riik võtnud õpetajate suhtes - kas tahate palka juurde? Siis paneme maakoolid kinni, koondame hulga õpetajaid, ja palgaraha tuleb sisemiste reservide arvelt. Lahenduste otsimise asemel keskendutakse ähvardustele,» leiavad päästjad.

Päästjate kinnitusel pole maapiirkondadest riigi kadumine enam pelk ähvardus. «Isamaa ja Respublica Liit vastutab nii regionaalpoliitika, hariduspoliitika kui ka sisejulgeoleku eest. Isamaalisi põhimõtteid selline poliitika küll ei esinda. Regionaalministri funktsioon Eesti Vabariigis jääb täiesti arusaamatuks, haridus- ja teadusministeerium on võtnud suuna gümnaasiumite vähendamisele. Riik ei panusta oma kodanikkonda ja soodustab sellega kodumaalt lahkumist. Riik see oleme meie ja me ei tohi nõrgendada ei haridusvaldkonda ega ka sisejulgeolekut!»


Kuigi ka päästjad sooviksid tööseisakuga ühineda, ei saa nad seda teha valvevahetuse ajal. «Aga hoiame õpetajatele tugevasti pöialt ja osaleme toetusmeeleavaldustel üle Eesti.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles