GRAAFIK ⟩ Eestimaad ängistab luhtunud hangete laviin

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Omavalitsuste probleemide võibolla silmapaistvaima näitena on Pärnu silla hange kaks korda läbi kukkunud. Silla riigieelarve toetuse küsimus on nüüd aga ka võimuliidu tülli ajanud.
Omavalitsuste probleemide võibolla silmapaistvaima näitena on Pärnu silla hange kaks korda läbi kukkunud. Silla riigieelarve toetuse küsimus on nüüd aga ka võimuliidu tülli ajanud. Foto: Trilog Studio OÜ Ja Ehitusfirma Fidele Ehituse OÜ Võistlustöö «luik».

Augusti seisuga laekus vaid ühel Eesti omavalitsusel makse vähem kui aasta alguses prognoositud sai. Massilist investeerimisplaanide sahtlist väljavõtmist see siiski ei tähenda. Pigem vastupidi. Põhjuseks ikka nii energia- kui ehitushindade tõus, mille katmisest ei piisa tihtipeale ka ülelaekunud maksutulust.

Kui keskmiselt arvestasid kohalikud omavalitsused eelarves tulumaksu kasvuks seitse protsenti, siis ministeeriumi suvine majandusprognoos eeldab 13-protsendilist kasvu, märkis rahandusministeeriumi kommunikatsioonispetsialist Geili Heinmaa. Ainus omavalitsus, kel on suund alalaekumise poole, on praegu Võru linn.

Võru linna rahandusosakonna juhataja Kerstin Tammjärv kolmeprotsendilises alalaekumises suurt muret ei näe, planeeritud tegevuste elluviimist see ei takista ning seega pole tema sõnul vajadust kärpimiseks. «Sarnane alalaekumine on Võru linnal ka varasematel aastatel olnud ja me teame, et oleme alati kulutustes säästlikud ja pigem jääb aasta lõpuks vabu vahendeid ülegi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles