Kaitseliitu tütre eeskujul

Postimees
Copy
Andres Juul
Andres Juul Foto: Erakogu

Naiskodukaitsja Liina Karotamm ja merekaitseliitlane Andres Juul vastavad ausalt 10 küsimusele.

1. Nimi? Auaste?

Andres Juul, seersant.

2. Struktuuriüksus? Ametikoht?

Tallinna malev, Meredivisjon, laskur.

3. Kaua Kaitseliidus?

Pool aastat, sooviavalduse liitumiseks kirjutasin 24. veebruaril 2022.

4. Miks otsustasid tulla Kaitseliitu?

Kui me ise oma riiki ei kaitse, kes siis veel. Ma ei ole Eesti Kaitseväes teeninud ning minu ajateenistus jäi aastatesse 1988–1990. Meie riik on täpselt nii tugev, kui aktiivne on kodanike tahe mistahes valdkonnas vabatahtlikuna oma panus anda. Ma olen 53-aastane ja minu füüsiline vorm lubab mul veel riigikaitses kaasa lüüa.

5. Kuidas said enne liitumist infot Kaitseliidu kohta?

Olin tegelikult juba ammu mõelnud liitumise peale. Valearvamus oli mul, et olen liiga vana.

Sain sõpradelt merepäästest kutse liituda Kaitseliidu Meredivisjoniga ning kinnituse ealise sobivuse kohta. Lisaks on piisavalt informatsiooni internetiavarustes.

6. Mida ootasid ja mida päriselt oled saanud?

Ootasin reaalseid tegevusi ja aktiivsust. Olen juba saanud kuhjaga kogemusi ning koolitusi. Täna võin juba öelda, et tegin õige otsuse.

7. Kaitseliidu plussid ja miinused?

Suureks plussiks on suhtumine liikmetesse ja ka varustuse tase; mille Kaitseliit väljastab oma värsketele liikmetele. Eks igaüks leiab kindlasti oma plussid siit. Minu jaoks ei ole miinuseid ja olen ka liialt värske liige, et neid avastada.

8. Millega peaks arvestama Kaitseliiduga liituja?

Kaitseliit ei ole kindlasti koht, kus lihtsalt aega surnuks lüüa või meestega kodust välja pääsedes «õlut rüübata». Kindlasti peaks otsus olema läbi mõeldud. Kaitseliit on vabatahtlik, kuid sõjaväeline organisatsioon mõningaste mööndustega. Pean siin silmas veidi leebemat suhtumist Kaitseväega võrreldes. Tuleb arvestada sellega, et võetakse endale teatud kohustused.

9. Mis on kaitsetahe?

Soov ja valmisolek kaitsta meie riiki mistahes ohu eest.

10. Sinu sõjahüüd?

«Meid ei murra!»

1. Nimi? Auaste?

Liina Karotamm, auaste puudub.

2. Struktuuriüksus? Ametikoht?

Staabiassistent maakaitseväes; Naiskodukaitse Rapla ringkonna side- ja staabiassistentide erialagrupi juht.

3. Kaua Kaitseliidus?

Liitusin Naiskodukaitsega 2017. aastal.

4. Miks otsustasid tulla Kaitseliitu?

Minu «sisseviskajaks» oli toona teises klassis käiv tütar, kes tuli ühel päeval koolist teatega, et ta liitus Kodutütardega. Mind üllatas minu enda vaimustunud reaktsioon sellele teatele – kui ma vaimustun tütre sammust, siis miks ma ise sama ei tee? Varem polnud selle peale mõelnudki.

Naiskodukaitsega liitumise otsuse taga oli soov teha võimalikult palju endast sõltuvat selleks, et erinevatesse täbaratesse olukordadesse sattumise tõenäosust ja selle võimalikku mõju vähendada – enda, oma pere ja riigi jaoks.

5. Kuidas said enne liitumist infot Kaitseliidu kohta?

Tuttavate naiskodukaitsjate ja kohaliku allüksuse juhtidega suheldes.

6. Mida ootasid ja mida päriselt oled saanud?

Väljastpoolt vaadates paistis Naiskodukaitse organisatsioon oluliselt teistsugune kui seest. Sees olles avastasin väga tegusa, avatud ja üldsegi mitte hambuni relvastatud seltskonna. Mind on vaimustanud võimalus pidevalt uut ja põnevat juurde õppida ning enda mugavustsooni piire ebamugavustsooni arvelt laiendada. Kasvanud on enesekindlus vajaduse korral päriselt abi pakkuda, kui olukord ja minu oskused seda lubavad.

7. Kaitseliidu plussid ja miinused?

Kasvavad oskused, enesekindlus ja tehniline ettevalmistus mistahes kriitilises olukorras lahendus leida. Naiskodukaitses kasvab teotahteliste inimeste suhtlusringkond, keda saab usaldada.

Vabatahtliku organisatsiooni suurim oht on uppuda ülekoormatuse ja läbipõlemise sohu, kui liiga altilt uuele ja huvitavale sõrm anda ja õhinapõhiselt liiga paljudesse tegemistesse sukelduda. Tuleb endale täpselt selgeks teha sihid ja soovid ning oma ressursse nende järgi planeerida.

8. Millega peaks arvestama Kaitseliiduga liituja?

Nii palju, kui annad, nii palju saad. Kõigile on organisatsioonil midagi pakkuda. Tähtis on, et inimene ise oleks valmis nii panustama kui ka vastu võtma. Sisemine motivatsioon on hädavajalik.

9. Mis on kaitsetahe?

Julgus lahti lasta sellest, mis minust ei sõltu, tahe mõjutada seda, mis minust sõltub ja oskus nende vahel vahet teha.

10. Sinu sõjahüüd?

«Ma tulen tagasi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles