Endised mereväelased jäid mereväe vara omastamises süüdi

BNS
Copy
Eesti merevägi. Illustratiivne foto.
Eesti merevägi. Illustratiivne foto. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Kaks endist mereväelast jäid esmaspäeval lõplikult süüdi üle 200 000 euro väärtuses mereväe vara omastamises, sest riigikohus asja arutusele ei võtnud.

Mullu augustis mõistis Harju maakohus 46-aastasele Tõnu Lemberile ja 56-aastasele Jaas Vokile tingimisi kolmeaastase vangistuse ja määras neile kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseaja.

Ühtlasi mõistis kohus meestelt välja kaitseväe kaudu esitatud Eesti Vabariigi tsiviilhagi 205 186 eurot.

Maakohtu otsuse jättis tänavu märtsis muutmata ka Tallinna ringkonnakohus.

Põhja ringkonnaprokurör Liisa Nuut märkis, et riigi heaks töötatavatelt inimestelt oodatakse oma ametiülesannete täitmisel ausust ja igati eetilist käitumist.

«Kohtumenetluse kestel kõlasid kohtusaalis kolleegide kiitvaid hinnanguid süüdistatavate suhtes ning sedavõrd kahetsusväärsem on, et oma ametiülesannetes pädevad inimesed oma volitusi kuritegelikult ära kasutasid. Mainimata ei saa jätta inimeste lühinägelikkust nii tähtsa valdkonna halvamisel. Kuivõrd Eesti riigi kaitsevõime puudutab meid kõiki, tähendab süsteemi nõrkuse ärakasutamine isiklikes huvides seda, et vähendatakse ka enda turvatunnet ning mainet, kuivõrd kaitseväe maine mõjutab ka kõiki selle teenistujaid,» ütles Nuut.

Nuut nentis, et ametniku ebaausust on võimalik tema vastu ära kasutada igal ajahetkel ning sellega võidakse teha väga palju kahju, mida ei ole võimalik rahasse ümber arvutada.

«Korruptiivse käitumisega mõjutatakse avaliku sektori mainet ning ringkonnakohus tõi otsuses välja ka selle, et lisaks varalise kahju tekitamisele põhjustati kaitseväele ka mainekahju ning mõjutati nii kaitseväe kaitsevõimet kui ka lahingvalmidust. Seeläbi põhjustati kohtu hinnangul ka olulist mittevaralist kahju, mida ei ole võimalik rahasse ümber arvutada,» ütles prokurör.

Riigiprokuratuur esitas endistele mereväelastele Tõnu Lemberile ja Jaas Vokile süüdistuse teenistusülesannete täitmiseks nende valdusesse usaldatud mereväe vara omastamises, sealhulgas mereväest omastatud laeva varuosade mereväele tagasi müümises.

Kohtuotsusega leidis kinnitust, et Lember ja Vokk tekitasid aastatel 2013-2016 toimepandud kuritegudega mereväele kahju üle 205 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles