FOTOD ⟩ Vana juudi kalmistu ala on muutumas tõeliseks vaatamisväärsuseks

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vana juudi kalmistu ala rekonstrueerimine jätkub
Vana juudi kalmistu ala rekonstrueerimine jätkub Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna Kesklinna valitsus kuulutas välja hanke Magasini tänaval asuva vana juudi kalmistu ala teise etapi rekonstrueerija leidmiseks.

Kalmistuala teise etapi töödeks saab pakkumisi esitada 11. oktoobrini. Esimese etapi ulatuslikud tööd on lõpule jõudmas. 

«Eriti efektsed on uuesti üles laotud väravaportaal ja müürid õhtul laternate valgel. Järgmiseks suveks saab uue ilme ka endise kalmistu tagumine osa ehk nn matuste ala ning platsiga külgnevad kõnniteed. Lisaks taastatakse kabelite vundamendid ning trepiastmed ning alale rajatakse lilleniit. Restaureeritaval ristuval piirdemüüril leiavad eksponeerimist hauatähised, mis kaevati välja Reidi tee ehitusalalt,» kirjeldas kesklinna vanem Monika Haukanõmm (KE). 

Lisaks paigaldatakse veel 11 tammepuud meenutava disainiga välisvalgustit. 

Vana juudi kalmistu ala rekonstrueerimine jätkub
Vana juudi kalmistu ala rekonstrueerimine jätkub Foto: Tallinna linnavalitsus

Kalmistuala korrastamise esimese etapiga ehitati esinduslik väljak ja väravaportaal, taastati paekivist müürid, rajati haljastus ning paigaldati välimööbel ja valgustus. Ehitajaks oli Mefab OÜ ja tööd algasid mullu novembri lõpus. Projekti autor on Toomas Põld Loovmaastik OÜst.

«Roheala kujundamisel on oluline, et arvestatakse ja jäädvustatakse koha ajalugu: paigaldatakse infotahvlid, millelt võib lugeda Tallinna vanima juudi kalmistu ajaloost ja Schaje Levinovitši elust. Ta oli 19.–20. sajandi vahetusel siinse juudi kogukonna üks juhtkujusid, Maakri tänava sünagoogi ehituse algataja,» lausus Haukanõmm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles