Katlamaja tuhast saab põlluramm

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombijaamast tulev põhk sobib põldudele väetiseks.
Kombijaamast tulev põhk sobib põldudele väetiseks. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Sügisel pärast uue kombijaama valmimist hakkab AS Kuressaare Soojus puiduküttest järele jäävat tuhka viima kohalike talunike põldudele.

Kuressaare Soojuse juhatuse liige Paul Leemet ütles, et praegu kasutusel olevast tuhaeraldussüsteemist väljuvat tuhka põldudel kasutada ei lubata, kirjutab Saarte Hääl. «Hakkasime asja uurima ja lasime aasta algul teha igavese portsu analüüse, aga praegu on meie tuha niiskuspiir kõrgem, kui väetistele kehtestatud normid lubavad,» rääkis Leemet, kelle sõnul tekib neil aastas tuhka umbes 300 tonni.

Uuest kombijaamast hakkab aga tulema põhiliselt kuivtuhk, mille kasutamine põllumajanduses on igati teretulnud ja mille vastu on kohalikel põllumeestel ka huvi.

Seni kasutas soojatootja tuhka oma territooriumil täitena, kuid nüüd hakati seda vedama Kullimäe puhastusseadmetele, kus see segatakse puhastusseadmete mudaga ning on seejärel kõlbulik kasutamiseks haljastuses.

Veel üks võimalus, kuid paraku väga kallis võimalus on viia tuhk Paikuse prügimäele, mis kõigi kuludega kokku maksab enam kui 60 eurot tonn.

Valjala vallas asuva Ure-Värava talu peremees Jaan Sink ütles, et katlamaja tuhk on põllule väga kasulik. «Selles tuhas on terve Mendelejevi tabel, see on hea väetis. See on pikk loend, mis see tuhk kõik põllule kasulikku annab,» märkis Sink, kelle hinnangul on tuha andmine kohalikele põllumeestele igatepidi kasulikum kui selle transportimine Paikuse prügimäele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles