Raimond Kaljulaid: Eesti Ekspress teeb Siret Kotkale liiga (2)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Raimond Kaljulaid
Raimond Kaljulaid Foto: Jaan Vanaaseme

Endine keskerakondlane ja praegune sotsiaaldemokraat Raimond Kaljulaid kirjutas ühismeedias, et ajakirjandus teeb Siret Kotkale liiga.

Täna kirjutas Eesti Ekspress, et riigikogu liikmel Siret Kotkal oli Tallinnas kolm korterit, kuid ta ise elab aastaid üürikorterites ja laseb rendikulud riigikogul kinni maksta.

Kaljulaid kirjutas ühismeedias, et tema hinnangul on Kotka töökas ja kohusetundlik riigikogu saadik, kes on alati silmas pidanud oma valijate huve ning vajadusel neid ka väga otsustavalt kaitsnud. «See ei ole võib-olla populaarne arvamus, kuid minu arvates teeb tänane Eesti Ekspress Siret Kotkale kõvasti liiga ja süüdistused «maksumaksja kulul hea elu elamises» on alusetud,» kirjutas ta.

Üürikorteri kulude hüvitamine saadikule, kellele kuulub pealinnas kinnisvara, ei ole Kaljulaidi sõnul mingil moel vastuolus seaduse sätte ega ka mõttega. Tegemist pole tema hinnangul JOKK-skeemiga, nagu väitis Eesti Ekspress.

«Riigikogu ei ole selles mõttes päris tavaline töökoht. Enamike tööandjate seisukohast pole lõppude lõpuks oluline, kus on inimese kodu, kuni töötaja on esmaspäevast kuni reedeni tööl. Mul on olnud alluvaid, kes nt elavad Hiiumaal, aga käivad nädala sees Tallinnas tööl. Nende valik,» kirjutab Kaljulaid.

«Riigikogu liikmete puhul me soovime vastupidi, et Lääne-Virumaalt või Saaremaalt või Kagu-Eestist valitud saadikul oleks võimalikult tugev side piirkonnaga, mida ta esindab. Seetõttu ongi väljasool Tallinna «kuldset ringi» elavatele riigikogu liikmetele ette nähtud võmalus üürida Tallinnas korter ja elada selles, kuni riigikogu liikme mandaadi lõppemiseni,» selgitab Kaljulaid.

Seadus ei piira tema sõnul korteri üürimist ka neil saadikutel, kes on valitud Tallinnast, aga elavad või asuvad elama mujale Eestis – välja arvatud Tallinnaga piirnevates valdades.

«See on vajalik selleks, et kogu otsustamine Toompeal ei muutuks aja jooksul pealinnakeskseks. Mulle kui tallinlasele see muidugi sobiks, aga riigi huvides see ei oleks. See, kas saadikule kuulub Tallinnas kinnisvara või mitte, pole asjakohane. Võib olla erinevaid põhjuseid, miks saadikule kuuluv kinnisvara ei sobi tema eluasemeks. Sireti puhul on need seotud tema ohutusega ja siin pole üldse millestki rääkida,» leiab Kaljulaid.

Samuti võib Kaljulaidi sõnul olla nii, et kinnisvara, mida saadik omab, ei ole mõistlik või võimalik eluasemena mõnel muul põhjusel kasutada. Seega ei saa seada kinnisvaraomanikust saadikut teistega ebavõrdsesse olukorda või sundida teda näiteks kinnisvara võõrandama või välja üüritud kinnisvara üürilepingut lõpetama.

Kaljulaid leiab, et kui mingi ametiga kaasnev hüve on ette nähtud, siis peabki see olema tagatud võrdselt kõigile, ja praegune seadus selle just sellisel viisil tagab.

«Nii et Siret pole kasutanud mingit JOKK-skeemi ega kedagi petnud või eksitanud. Süüdistused tema suhtes on alusetud ning tema mainet kahjustavad,» leiab ta. «Ma tunnen Siretit vähemalt kakskümmend aastat. Ta ei ole poliitikas selleks, et teenida hõlptulu. Sellised valimiste eelsed mudaloopimised käivad poliitika juurde, aga see ei tähenda, et nii peabki,» kirjutas Kaljulaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles