Seeder: Isamaa ei ole presidendiga nõus, Vene kodanikelt tuleb valimisõigus ära võtta (7)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul tuleks Vene kodanikelt valimisõigus kohalike omavalitsuste valimistel võimalikult kiiresti ära võtta. Seeder ütles Postimehe otsesaates, et selles küsimuses ei nõustu erakond vabariigi presidendiga, kuna taolist õigust pole venelastel pooltes Euroopa riikides. 

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder rääkis, et Isamaa tegi ettepaneku, võtta Vene kodanikelt kohalikel valimistel valimisõigus juba koalitsiooniläbirääkimistel, toona ei olnud aga sotsiaaldemokraadid nõus sel teemal arutlema.

«Ma arvan, et aja möödudes saavad ka teised erakonnad aru, kui oluline see on, nii et Isamaa tegutseb igal juhul selle nimel, et seda võimalikult kiiresti teha,» lausus Seeder, lisades, et juriidiliselt on valimisõiguse äravõtmine ilmselt keeruline, kuna mitmed eksperdid on arvanud, et selleks on vaja muuta põhiseadust, mis võtab aega. Isamaa esimees sõnas, et kõigepealt tuleb teha selgitustööd poliitikute hulgas ja ta loodab, et ka tavainimesed ütlevad sõna sekka.

«Nagu me kuulsime riigikogu avaistungil, siis president väljendas oma kindlat seisukohta ja leidis, et Vene kodanike valimisõigus kohalikel valimistel peaks jääma. Siin on küll Isamaa erakonnal teistsugune arvamus vabariigi presidendist. Meil on vaja teha Eesti riigis väga palju kodutööd aru saamaks, et see on julgeoleku küsimus.»

Seeder juhtis tähelepanu, et sellist valimisõigust ei ole Vene kodanikel näiteks ka Lätis, Leedus, Saksamaal, Prantsusmaal ega Kreekas, seda ei ole pooltes Euroopa riikides ja kuna meie oleme Venemaaga piiririik, pole meil see kuidagi mõistlik.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles