President Zelenskõi lähedane nõunik: Krimmi ründamine on Ukraina jaoks võtmeküsimus

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Mõhhailo Podoljak selgitab, millised on Ukraina jaoks olulisemad eesmärgid sõja praeguses faasis.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Mõhhailo Podoljak selgitab, millised on Ukraina jaoks olulisemad eesmärgid sõja praeguses faasis. Foto: Dmitri Kotjuh

Mõhhailo Podoljak, kas võib öelda, et sõjas kuulub nüüd strateegiline initsiatiiv Ukrainale?

Ma ütleks nii, et on alanud sõja kolmas etapp, kus Ukrainale kuulub taktikalis-operatiivne initsiatiiv. Sõja esimene etapp oli lahingud ja Vene armee taganemine Kiievi ümbrusest, teine etapp oli kevadel alanud ägedad lahingud Donbassis.

Sõda käib praegu Ukraina kehtestatud ja dikteeritud reeglite järgi. Venemaa suudab ainult kaht asja: kasutada suurt ülekaalu suurtükimoonas ning rünnakud Ukraina olulise taristu pihta, mida nad teevad tiibrakettidega peaaegu kogu Ukrainas.

Kuidas Ukraina kavatseb seda operatiivset initsiatiivi ära kasutada?

Meie pealetungiga saavutatud initsiatiiv tähistab fundamentaalset murrangut. Aga me vaatame asjadele pragmaatiliselt. Meile on tähtis, et pealetungiga käiks kaasas kogu varustamine, et oleks tagatud kiire laskemoona, kütuse, toidu ja muu juurdevedu.

Samal ajal käib juba vabastatud alade taasliitmine Ukrainaga, mille üks osa on ka politsei spetsiaalsed tegevused, et võimuasutused saaksid seal taas tööle hakata. Ka tugevneb järjest meie surve lõuna suunal, kus on vabastatud juba 500 ruutkilomeetrit. Lisaks 6000 kilomeetrile Harkivi oblastis. Hoogne tegevus algab Luhanski oblastis. Meile on väga tähtsad ka Zaporižžja suund, kus asub kogu Euroopale ohtlik objekt (Euroopa suurim tuumaelektrijaam Enerhodaris, mis on praegu Venemaa okupatsiooni all – J. P.), ning muidugi Krimm. Krimm on meile sõja võtmekoht, kust käib kogu Venemaa sõjalise grupeeringu logistiline varustamine. See tähendab, et Krimmi poole suureneb partisanide diversiooniline töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles