Kliinikum alustab Covid-19 vastu vaktsineerimist uute vaktsiinidega

BNS
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: TÜK

Alates reedest on võimalik Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimispunktides vaktsineerida uute, kahe viiruse tüve eest kaitsvate Covid-19 vaktsiinidega.

Uued Covid-19 vastased Pfizer/BioNTech Comirnaty ja Moderna Spikevaxi vaktsiinid on kahevalentsed.

«Esialgsel SARS-CoV-2 viirusel on tekkinud aja jooksul mitmed tüved – näiteks alfa, beeta, gamma, delta. Üks nendest on praegu laialdaselt leviv omikroni viirusetüvi. Uus kahevalentne Covid-19 vaktsiin sisaldab nii esialgse viiruse kui ka omikrontüve ogavalgu mRNA-d,» selgitas Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor doktor Matti Maimets.

Uus kahevalentne vaktsiin annab kaitseks lisavõimaluse, ent endiselt on efektiivsed ka seni kasutusel olnud monovalentsed Covid-19 vaktsiinid.

Uusi vaktsiine saab manustada tõhustusdoosidena ning esmane vaktsineerimiskuur toimub endiselt seni kasutusel olnud monovalentsete vaktsiinidega. 

Kliinikumi vaktsineerimismeeskonna koordinaatori Tiina Tederi sõnul kuuluvad komisjoni hinnangul riskirühma kõik üle 60-aastased ja üle 12-aastased inimesed, kellel on mõne kroonilise haiguse tõttu suurem risk põdeda Covid-19 haigust raskelt, samuti hooldekodude elanikud ja töötajad ning tervishoiutöötajad.

Teist tõhustusdoosi soovitatakse pärast vähemalt kuue kuu möödumist viimasest doosist või Covid-19 haiguse põdemisest. Esimest tõhustusdoosi soovitatakse kõigile üle 18-aastastele inimestele ning 5–17-aastaste vanuserühmas soovitatakse tõhustusdoosi Covid-19 riskirühma kuuluvatele lastele ja noortele.

«Enim on ühe tõhustusdoosiga kaitstud inimesi Hiiumaal – 52 protsenti elanikest, teiste maakondade puhul on ühe tõhustusdoosi teinud vaid 30–40 protsendile elanikest. Väikseim arv tõhustusdoose on tehtud Ida-Virumaal, vaid 28 protsendil elanikel,» tõi Teder välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles