OTSE POSTIMEHEST Hannes Hanso: tunnen ennast Hiinas väga koduselt

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karisega kohtudes käidi koos üle olulisemad teemad, mis puudutavad Eesti Vabariigi suhteid ja suhete väljavaateid Mongoolia, Vietnami, Tai ja Hiinaga.
President Alar Karisega kohtudes käidi koos üle olulisemad teemad, mis puudutavad Eesti Vabariigi suhteid ja suhete väljavaateid Mongoolia, Vietnami, Tai ja Hiinaga. Foto: Erakogu

Eesti uus suursaadik Hiina Rahvavabariigis Hannes Hanso astub homme lennukile, mis viib ta Pekingisse. Hanso läheb sellesse riiki tööle, kaasas abikaasa Riina ja neli väikest last.

Kui keeruline koht on Hiina diplomaadile?

Hiinas on tuhat korda rohkem inimesi kui Eestis. Tegu on ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmega, tuumariigiga, maailmas suuruselt teise majandusega – nii et Hiina on väga oluline riik. Samas peegeldab Hiina käitumine viimastel aastakümnetel seda, et nende kaalukategooria rahvusvahelistes küsimustes on muutumas. Hiina suhtumine ülejäänud maailma on läinud palju jõulisemaks. Läbirääkimistel käitub Hiina kompromisside otsimise asemel küllalt jõuliselt ja see tekitab nii naabruskonnas kui ka maailmas laiemalt ärevust. Positsioon, mille Hiina on võtnud Ukraina sõja suhtes, ei ole meie vaates kindlasti rahuldav. Hiina jätkab väga konstruktiivset koostööd Venemaaga nii poliitikas, majanduses kui julgeolekuvaldkonnas, ja seda vaatamata Venemaa agressioonile Ukraina vastu. Meie töö, ja ka minu töö suursaadikuna, on hiinlastele meie seisukohta selles küsimuses meelde tuletada. Mulle saab see olema suur väljakutse ja tähendab päris palju tööd, aga selleks ju diplomaadid ongi, et karisid täis meres navigeerida ja leida võimalusi oma seisukohti esitada. Ideaalis nii, et neid ka kuulataks. Ja tuleb leida ka neid kohti, kus saame vaatamata teatud erinevatele arusaamadele siiski koostööd teha.

Milline on teie varasem kokkupuude Hiinaga, oskate ju hiina keelt?

1994. aastal ostsin jalgratta ja sõitsin sellega Tiibetist Hongkongi, see oli minu kõige põhjalikum, neljakuune kokkupuude selle riigiga. Olen käinud mitu aastat Hiinas ülikoolis, õppinud seal hiina keelt ja töötanud mõne aasta Euroopa Liidu esinduses Pekingis. Ma tunnen ennast Hiinas väga koduselt. Olen varasematel reisidel maganud mõnikord talumeeste juures põrandal, kõikvõimalikes teeäärsetes urgastes, elanud telgis ja ööbinud kusagil jõe ääres kraavis. Oleme Hiinas ka Uhhuduuriga mitu kuud ringi sõitnud, käinud peaaegu terves riigis, viibinud pea kõigis provintsides ja näinud ka rohujuure tasandil elu, mida seal elatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles