Helme: uskumatu, kui aeglaselt liigutakse meie esmase kaitsevõime tagamisega (9)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Helme arvates hakkab Itaalia Meloni juhtimisel olema umbes samal liinil Euroopa Liidus, kus on praegu Poola peaminister ja Ungari peaminister.
Helme arvates hakkab Itaalia Meloni juhtimisel olema umbes samal liinil Euroopa Liidus, kus on praegu Poola peaminister ja Ungari peaminister. Foto: Remo Tõnismäe

Opositsioonierakonnad suhtuvad valitsusliikmete teadetesse eelarveläbirääkimistelt suure ettevaatlikkusega. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme ütleb otse, et tegelikult on vara veel hinnanguid anda, sest kõik, mida praegu kommenteerida saab, on valitsuse ennastkiitvad pressiteated. «Ega meil ju mingit tegelikku infot ei ole. Tegeliku info saame siis, kui näeme eelarvet ja riigi eelarvestrateegiat ennast,» selgitab ta.

Ent juba esimesed signaalid Vihulas peetud aruteludelt on tema hinnangul laiduväärt. «Esiteks, nii nagu ma olen juba väga pikalt kahtlustanud, ei lähe see lisalaekumine ehk väga suur ülelaekumine, mis eelarvesse tuleb, sugugi mitte inimeste aitamiseks, nagu meile kogu aeg üritatakse rääkida. Öeldakse, et teeme siin toetusi, aga lõputult toetusi ei saa teha, sest eelarvest saab raha otsa,» alustab Helme kriitikaga ja jätkab siis: «Tegelikult on ikka vastupidi – väga suur raha on kokku korjatud ja väga väike osa sellest on tagasi suunatud inimeste ja ettevõtete aitamisse. Kui meil on 25-protsendine inflatsioon, tähendab see, et inimesed on 25 protsenti vaesemaks jäänud, neil on sisuliselt toimunud palgavähendamine. Ja nüüd minnakse seda vähenemist katma enamikus valdkondades viie protsendiga ja osas 15 protsendiga, aga see tähendab tegelikult seda, et mitte üheski valdkonnas pole järgmisel aastal lootust, et avalikus sektoris inimeste sissetulekud suudavad hinnatõusudega sammu pidada.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles