Poola ja Baltimaad viisadega Vene kodanikke enam riiki ei luba

BNS
Copy
Eesti ja Venemaa vaheline piiripunkt Narvas.
Eesti ja Venemaa vaheline piiripunkt Narvas. Foto: Taavi Sepp

Eesti keelustab alates esmaspäevast koos Läti, Leedu ja Poolaga Venemaa kodanikele välispiirilt riiki sisenemise Schengeni lühiajalise viisaga.

Piirang ei laiene kõigile Venemaa kodanikele. Eesti riigipiiri tohivad ka edaspidi ületada Venemaa kodanikud, et külastada Schengeni alal elavaid pereliikmeid või inimest, kellega kasvatatakse ühist alaealist last.

Erand jääb kehtima diplomaatidele, samuti Vene kodanikele, kellel on Eesti antud lühiajaline viisa ja registreeritud siin töötamine või kellel on lühiajaline õppeviisa, ja ka vahetult rahvusvahelise kauba- ja reisijateveoga seotud töötajatele.

Erandina lubatakse riiki inimesi ka humaansetel kaalutlustel, sealhulgas dissidente. Transiidina tohivad Eestit läbida ka inimesed, kes peavad siitkaudu jõudma oma koduriiki.

Erandid hakkavad kehtima ka Läti, Leedu ja Poola piiride ületamisel.

«Reisimine Euroopa Liitu on privileeg, mitte inimõigus. Olukorras, kus Ukraina inimesi piinatakse, mõrvatakse ja terroriseeritakse, ei peaks agressorriigi kodanikud nautima vaba maailma hüvesid. Me ei lase enam Venemaa turiste üle Eesti piiri, üheks oluliseks erandiks jääb võimalus külastada siin elavaid pereliikmeid,» ütles peaminister Kaja Kallas ülemöödunud nädalal.

Seda rõhutasid Eesti, Läti, Leedu ja Poola peaministrid ka tänases ühisavalduses.

Lennuliikluse sanktsioonide tõttu oli Eesti idapiir muutumas transiidi sõlmpunktiks. Kui veebruaris ületas Eesti idapiiri 10 477 Venemaa kodanikku, siis juulis juba üle 26 500 inimese. Suvekuudel ületas keskmiselt Eesti piiri ööpäevas üle 1000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles