Slava Ukraini soovib saada tulumaksu soodustust

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme.
Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme. Foto: Sander Ilvest

MTÜ Slava Ukraini taotleb maksu- ja tolliametilt enda lülitamist tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. See omakorda võimaldaks neil, kes Slava Ukraini kaudu Ukrainat toetavad, märkida selle oma tuludeklaratsiooni. 

Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme rääkis Postimehele, et noore MTÜna on nad seni saatnud annetusi Ukrainasse läbi Rotary klubi, kes aitas Slava Ukrainil jalad alla saada. Kõik see on aga tõstnud ka koormust Rotary klubile. 

Näiteks kui Slava Ukraini ostis taktikalisi ja muid meditsiinitarvikuid või autosid, siis pidid nad ostud maksude maksmise tõttu vormistama kõik läbi Rotary klubi. «See annab suurema koormuse Rotary MTÜ-le. Me ei saa ise otse tegutseda,» selgitas Lehtme.

Ta rõhutas, et vaatamata sellele on riik Slava Ukrainit igati aidanud, näiteks viimati välihaigla saatmisega. «Maksude küsimus on hästi oluline, et Slava Ukraini saaks otse annetada Ukrainale kõiki neid asju, mida seal parajasti on tarvis. Ka see on tähtis, et inimesed, kes meile annetavad, saaksid annetuste pealt raha tagasi,» toonitas ta. Lehtme tõi välja, et näiteks kui inimene annetab Mondole või ravifondile, siis saab ta alati selle lisada tulumaksudekleratsiooni. 

«Jumal tänatud, et Rotary tuli meile vastu ja on nõus seda koostööd meiega tegema. Samamoodi ka päästeliit,» rääkis Lehtme. «Nüüd on maksuametil õnneks selline võimalus, et kui esitad neile kuue kuu vahekokkuvõtte, siis on võimalus esitada taotlus tulumaksusoodustuse saamiseks. Meil ei ole mitte midagi varjata, me oleme hästi läbipaistavad kõiges, mis me teeme, ning tahame maksuameti ja riigiga head koostööd,» lisas ta. 

Slava Ukraini loodab, et kui kõik ladusalt läheb, on nad ehk juba 1. oktoobrist registris. «Oleks me teadnud, et sõda algab, siis oleksime MTÜ vormistanud juba aasta tagasi, kuid mitte keegi meist ei näinud sõda ette ja nüüd tuleb MTÜ ja riigi vaheline koostöö saada toimima,» lisas ta. 

Tulumaksuseaduse täienduse järgi ei pea Eesti residendist juriidiline isik maksma tulumaksu kingituste ja annetuste pealt, mis on tehtud Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse säilitamiseks ning sihtotstarbeliselt humanitaarabi andmiseks ja korraldamiseks.

Tulumaksuvabastus kehtib tänavu 24. veebruarist kuni 31. detsembrini. Praegu saavad seda soodustust Eesti Pagulasabi, Mondo, Ukraina Kultuurikeskus, Riigikaitse Edendamise Sihtasutus, Eesti Punane Rist, päästeliit ja Rotary Klubi Tallinn Vanalinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles