Linnavalitsus ei taha Hirveparki Tiit Madissoni mälestusmärki (7)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna linnavõim põhjendab vabadusvõitleja Tiit Madissoni mälestusmärgi mitte lubamist Hirveparki muuhulgas sellega, et SAPTK on juba rajanud Madissoni mälestusmärgi Lihulasse.
Tallinna linnavõim põhjendab vabadusvõitleja Tiit Madissoni mälestusmärgi mitte lubamist Hirveparki muuhulgas sellega, et SAPTK on juba rajanud Madissoni mälestusmärgi Lihulasse. Foto: Urmas Luik

Tallinna linnavõim ei nõustu Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) plaaniga rajada Hirveparki vabadusvõitleja Tiit Madissoni mälestusmärk.

SAPTK tegi juuni alguses linnavalitsusele vastava ettepaneku, nüüd sai sihtasutus lõpuks vastuse, et linn ei pea mälestusmärgi rajamist sobivaks.

SAPTKi seisukoht on, et mälestuskivi paigaldamine Hirveparki oleks väärikas moodus mullu suvel meie seast lahkunud vabadusvõitleja Tiit Madissoni mälestamiseks Tallinnas. Ajastuse ja asukoha põhjenduseks on see, et tänavu 23. augustil möödus 35 aastat Hirvepargi miitingust, mis oli üks Eesti taasiseseisvumise alguse tähis ning mille eestvedajad olid Tiit Madisson, Heiki Ahonen, Lagle Parek ja Erik Udam.

Muinsuskaitse teabekandjate ja linnakujunduslike projektide läbivaatamise komisjoni juulis toimunud koosoleku seisukoha järgi tuleb enne kujunduse ja täpsema asukoha sobilikkuse üle arutamist selgitada põhimõtteline vajadus.

«Tallinna Kesklinna Valitsusel ei ole plaanis nende poolt valitsetavasse kaitsealusesse Hirveparki taolisi mälestusmärke luua. Tallinna Strateegiakeskuse ruumiloome kompetentsikeskus viib hetkel läbi linnaruumikunsti kaardistamist ning linnakunstikomisjon juhib linnaruumikunsti printsiipide koostamist, mille taustal ei eelistata isikustatud mälestusmärkide lisamist bastionaalvööndisse, sest antud meedium on ülekasutatud ning piirkond üleküllastunud,» selgitas linna strateegiadirektor Raido Roop sihtasutusele saadetud vastuses.

«Hirveparki on juba paigaldatud Tiit Madissoni nimeline mälestuspink, mis avati tema 70. sünnipäeval. Ettepaneku tegijad avasid värskelt Tiit Madissoni mälestusmärgi Lihulas ning ei ole põhjendatud antud žesti duubeldamine Tallinnas. Hirveparki on ka paigaldatud mälestustahvel, mis tähistab Hirvepargi miitingut. Hirvepargi miitinguga oli seotud suur hulk inimesi ning pole põhjendatud tuua välja üks aktsiooni eestvedajatest eraldi mälestuskiviga, seda enam, et nii antud isik kui antud sündmus on juba antud asukohas ruumiliselt tähistatud. Lisaks võib nii tekkida suur hulk sarnaseid ettepanekuid, kuid kaitsealuses pargis pole selline tegevuskava ette nähtud,» lisas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles