Erikomisjon tahab Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi kohta selgust (5)

BNS
Copy
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Taavi Sepp

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon arutas esmaspäeval rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse määramist Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks ning jätkab arutelu neljapäeval ning järgmisel esmaspäeval on plaanis kutsuda komisjoni ette ka Pentus-Rosimannus.

Komisjoni esimehe Mart Helme sõnul on kohtumiste eesmärk saada toimunu taustast ette võimalikult selge pilt. «On vaja selgusele jõuda protseduuris, mis on selle asjaga kaasas käinud. Siis saame teada, kas kuivõrd Keit Pentus-Rosimannus enda nimetamises kontrollikoja liikme kandidaadiks kaasa rääkis, kas tegu võis olla poliitilise kokkuleppega, kas see ametikoht üldse saab olla poliitilise kokkuleppe objektiks ja kas rahandusminister kui poliitiline figuur saab sellele kohale minna,» sõnas Helme riigikogu pressiteenistuse teatel. Ta lisas, et ministeeriumile on esitatud ka teabenõue, et komisjon saaks kõik ministri määramisega seotud dokumendid ise üle vaadata.

Komisjoni aseesimees Kalle Laanet märkis, et kontrollikoja liikme kandidaadi määramise protsess peab olema läbipaistev. «Kontrollikoja liikme kandidaat määrati valitsuse enamuse otsusega. Selle ametikoha täitmise õiguslikkuse ja eetilisuse suhtes on praegu avalik huvi ning asja põhjalikult käsitlemine on rahva ja riigi vahelise usalduse hoidmise huvides, kuid minu hinnangul oli see protsess sama läbipaistev nagu Helir-Valdor Seederi valimine riigikogu aseesimeheks,» märkis ta.

Esmaspäevasele istungile olid kutsutud rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks ja MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees Steven-Hristo Evestus.

Neljapäeval kell 16 annavad komisjonile teemast ülevaate riigisekretär Taimar Peterkop ja Riigikontrolli esindaja. Esmaspäevasel avalikul istungil on plaanis rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse kuulamine.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles