Mida põnevat toob sügis kultuurimaastikul? Kokkuvõtlik ülevaade on leitav siit

Copy
Foto: Shutterstock

Algaval sügishoojal on teatritel nii mõndagi põnevat pakkuda vaatamiseks ja nautimiseks iga vanuses teatrihuvilistele. Teatrid alustavad sügishooaega, lisandunud on uusi ja põnevaid lavastusi. Tutvu lähemalt:

Köitvaid kultuurikümblusi Endla 112. hooajal

Endla Teatri 112. hooaeg kostitab sügisel teatrisõpru nelja uuslavastusega ning jätkuvalt on publik oodatud kaasa elama varasematele armastatud lavalugudele.

Hooaja esimene uuslavastus on tundeküllane draama-komöödia „Üksik“. See näidend räägib kahest väga erineva elukogemuse ja maailmatajuga naisest, kes saatuse tahtel on sattunud äärmuslikku situatsiooni, millest elusa ja tervena väljatulek eeldab koostööd ja teineteise toetamist ning mõnedest oma tõekspidamisest loobumist. Lavastaja Enn Keerd, osades Lii Tedre, Kati Ong ja Sander Rebane.

20. oktoobril esietendub Suures saalis Ingomar Vihmari lavastatud inglise komöödia „Norman Vallutaja“. See on lugu lüüasaamistest, muheda maski taha peitunud üksindusest ning ühe vabameelse Normani nimelise meesterahva (Jan Uuspõld) suhtesädemeid tekitavatest tegemistest, mis naisi segadusse ajab. Lavastuses mängivad Fatme Helge Leevald, Kleer Maibaum, Karin Tammaru, Jan Uuspõld, Priit Loog ja Nils Mattias Steinberg.

Komöödia ühe mehe ümbersünnist - „Linda Vista“ (lavastaja-kunstnik Andres Noormets) jõuab Küünis lavale 19. novembril. See on lugu keskeakriisis mehest Rattast (Ago Anderson), kelle abielu on läbi ja töö mõttetu. Võib isegi tunduda, et Ratta parimad aastad on selja taga. Ühtäkki aga muutub kõik. Lavastuses mängivad Ago Anderson, Meelis Rämmeld, Märt Avandi, Liis Karpov, Jane Napp, Carita Vaikjärv ja Kadri Rämmeld.

Pisemaid teatrisõpru rõõmustame Uno Leiese lugudel põhineva lastelavastusega „Tipp ja Täpp“, mis jõuab lavale 3. detsembril Suures saalis. Tipp ja Täpp on lõbusad tegelased, kes nuputavad alailma uusi ja põnevaid asju välja, mängivad oma sõpradele vingerpusse ning armastavad üle kõige kommi süüa. Lavastaja on Kaili Viidas, osades Kati Ong, Tambet Seling, Ireen Kennik, Karl-Andreas Kalmet, Sten Karpov.

Kohtumiseni teatris!

Teater Vanemuine ootab!

Vanemuise teatri sügishooaja avas juba augustikuus helilooja Tõnis Kaumanni tragikoomiline ooper „Kaubamaja“, mille lavastas Liis Kolle.

1. oktoobril jõuab publiku ette Edward Albee draama „Kolm pikka naist“ – lugu ühe naise erinevatest eluetappidest ning suhtest oma pojaga. Näidendi toob lavale Priit Pedajas (Eesti Draamateater).

22. oktoobril esietendub Eesti Teatri Agentuuri 2021. aasta näidendivõistluse võitnud Katariina Libe näidend „Võrsed“, mille kesksed teemaringid on karjäär ja eneseteostus, seksuaalsed suhted, läheduse otsingud ning lastetus. Lavastab Vanemuise draamajuht Tiit Palu.

Balletijuht Mare Tommingas toob 26. novembril Vanemuise lavale balletimaailma ühe legendaarseima teose, Pjotr Tšaikovski imekauni muusikaga „Pähklipureja“, mis seekordses versioonis kannab pealkirja „Pähklipureja ehk Imeline jõuluöö“.

3. detsembril jõuab draamapubliku ette Vanemuise teatri ja Tartu Uue Teatri koostöölavastus, William Shakespeare’i keelatud armastuse lugu „Romeo ja Julia“, mille lavastab Elise Metsanurk Tartu Uuest Teatrist. Armastus on keelatud nende poolt, kes ei pea õigeks Romeo (Aivar Tommingas) ja Julia (Ilo-Ann Saarepera) vanusevahet, mis ületab enam kui pool sajandit.

30. detsembril toimub Vanemuise teatri aastalõpuball, kus piduliste meelt lahutavad Vanemuise sümfooniaorkester ja teatri artistid, ansambel Funkifize ning solistid Lauri Pihlap ja Norman Salumäe, Estraadiraadio ja Kaire Vilgats ning öökontserdil Hanna-Liina Võsa ja Lauri Liiv.

Tallinna Linnateatri 58. hooajal ootab ees suisa kümme uuslavastust, neist viis jõuab publikuni sel sügisel.

17. septembril esietendus Hobuveskis Argo Aadli lavastajadebüüt, legendaarne Juhan Smuuli „Polkovniku lesk“. Peaosa mängib särav Anne Reemann, sõnatus kõrvalosas toetab teda Argo Aadli.

Salme Kultuurikeskuse suurel laval astuvad 8. oktoobril esmakordselt täies koosseisus avalikkuse ette EMTA lavakunstikooli XXXI lennu tudengid Jaak Printsi lavastuses „Tiit Pagu“, kus noorte särisev energia moodustab võimsa sümbioosi Jaan Krossi värssromaaniga.

Emal ja pojal Kersti Kreismannil ja Andres Raagil täitus tänavu kahe peale kokku 80 aastat teatrilaval - selle tähistamiseks astuvad nad ema ja poja rollis üles Peeter Tammearu lavastuses „Regina Madre“ (autor Manlio Santanelli). Esietendus Salme Kultuurikeskuse väikesel laval 22. oktoobril.

Oktoobri lõpus valab Markus Helmut Ilves Salme Kultuurikeskuse suurel laval tänapäeva teatrikeelde ajatu klassika, Gogoli „Revidendi“. Osades Allan Noormets, Mikk Jürjens, Simo Andre Kadastu, Külli Teetamm, Alo Kõrve, Märt Pius, Mart Toome, Kalju Orro, Andero Ermel, Jan Ehrenberg, Kaspar Velberg, Elisabet Reinsalu, Maiken Pius, Rain Simmul.

Diana Leesalu toob 19. novembril samuti suurel laval välja Ray Bradbury samanimelisel ulmeromaanil põhineva „451° Fahrenheiti“, mis viib meid tulevikuühiskonda, kus raamatud on keelatud. Osades Indrek Ojari, Indrek Sammul, Egon Nuter, Maris Nõlvak, Ursula Ratasepp, Priit Pius, Kalju Orro, Evelin Võigemast.

Soe ja elurõõmus sügis.

Eesti Noorsooteatri sügishooajal lisandub teatri mitmekülgsesse repertuaari kolm uuslavastust – üks väikelastele, üks kogu perele ning üks noorele ja täiskasvanud vaatajale.

Hooaja avas Taani lastekirjaniku Jens Sigsgaardi raamatul „Palle üksi maailmas” põhinev nukulavastus väikelastele, mis seob ühtseks tervikuks nukuteatri ja animatsiooni (lavastajad Karl Sakrits ja Mait Visnapuu).

Novembris toob Tanel Jonas külalisena Ugala teatrist lavale Duncan MacmillaniKõik ägedad asjad”. Ajakohases loos hakkab üks noor inimene üles kirjutama ägedaid asju, mille nimel tasub elada. Ta loodab sellest abi emale, kes ei näe ühtegi võimalust, kuidas eluga edasi minna. Nimekirja täienedes saab sellest märkamatult tugi ka iseendale keerulistel hetkedel. Lugu täiskasvanuks saamisest ja elu pöörangutega leppimisest kinnitab, et tunneli lõpust paistab alati valgust.

Detsembris esietendub Ferdinandi saalis koguperelavastus „Uperpall”, mille lavastavad Zuga ühendatud tantsijad. Neile tundub, et kõik head asjad on ümmargused: planeedid maailmaruumis, hernekomm, lumememme pea, lihapall… See on lavastus pallidega ja pallidest ehk lugu sellest, et kuitahes uperpallis asjad ka ei oleks, saab need alati teistpidi põrkama panna.

Eesti Noorsooteatri juurde kuuluvas Nukuteatrimuuseumis jätkub populaarne kohtumistesari näitlejate ja nukkudega, samuti leidub haridusprogramme igale kooliastmele, kaugemalt tulijatele on abiks ka toetusprogramm. Pühadehooajaks valmivas muuseumimängus rännatakse läbi nukuteatri viie jõululavastuse.

Eesti Draamateater

Draamateatri 103. hooaega mahub nii uuendatud klassikat, menukeid maailmalavadelt kui ka mitmes žanris muusikat.

22. oktoobril esietendub suures saalis Mehis Pihla ja Siret Campbelli tekst „Meister Solness“, mis toetub Henrik Ibseni näidendile „Ehitusmeister Solness“. See on lugu ühe looja sihikindlast inimsuhete lõhkumiseni minevast pürgimisest oma unistuse elluviimisel. Lavastaja Mehis Pihla, nimiosas Tõnu Oja.

Väikeses saalis jõuab 12. novembril publiku ette Paolo Genovese „Võõrad“. Lavastus viib meid vanade sõprade ühisele õhtusöögile, kus telefonisõnumite ettelugemise süütu seltskonnamäng kasvab tõeliseks tragikoomiliseks tormiks. Näidendi aluseks on Paolo Genovese tuntud film 2016. aastast, mis Eestis on linastunud nime all „Täiuslikud võõrad“. See on Taavi Teplenkovi lavastajadebüüt Draamateatris.

Karmo Nigula ja Hendrik Toompere jr-i eestvedamisel esietendub detsembri hakul suures saalis muusikaline eriprojekt „Café Théâtral“, kus lööb kaasa suur osa teatri näitetrupist.

Jaanuaris tuleb Estonia kontserdisaalis kolme osapoole, Eesti Draamateatri, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Eesti Kontserdi koostöös välja mastaapne projekt, mis põhineb William Shakespeare´i tekstil. Lavastavad Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo, muusikajuht on Olari Elts.

Oktoobris jõuavad märkimisväärse tähise ehk 100. mängukorrani kaks armastatud lavastust „Oh jumal“ ja „Lehman Brothers“. Viimased etendused seisavad ees „Väljaheitmisel“, mille lavastamise eest pälvis Hendrik Toompere jr Eesti teatri aastaauhinna lavastajale 2017. aastal.

Foto lavastusest "Väljaheitmine"
Foto lavastusest "Väljaheitmine" Foto: Maris Tomba
Copy
Tagasi üles