Hoolimata abimiljoneist elavad rohkem kui pooled afgaani lapsed näljas

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sisepagulane Kabulis.
Afganistani sisepagulane Kabulis. Foto: SCANPIX

Hoolimata Afganistani voolavatest miljonitest abidollaritest on see riik üks suurima kroonilise alatoitumuse all kannatavate laste osakaaluga maailma maadest.


Maailmapanga ja Afganistani valitsuse värske raporti kohaselt kannatavad rohkem kui pooled alla viie aasta vanad afgaanid kroonilise alatoitumuse all.

«Jätkuva konflikti tõttu on välisabi liikunud ebaproportsionaalselt provintsidesse, kus on vägede ja võitluse kontsentratsioon kõrgeim,» selgitas Maailmapanga Afganistani programmi direktor Josephine Bassinette uudisteagentuurile AFP. «Kuid selle raporti analüüs näitab, et vaesus ja ebakindlus toiduga on tegelikult tõsisem rahulikumates provintsides.»

«On šokeeriv saada teada, et lapsed on Afganistani rahva kõige haavatavam osa ning et nende elud, mida oleks võimalik päästa, on ohus,» kommenteeris Afganistani majandusminister Abdul Hadi Arghandiwal. Ta lubas, et valitsus pingutab vaestele turvavõrgustiku loomise nimel, kasutades selleks rahvusvahelise kogukonna rahalist ja tehnilist tuge.

Lääne abiraha on Afganistani voolanud kogu kümne aasta vältel, mil rahvusvahelised koalitsiooniväed seal mässulistega võidelda aidanud on. Samas on laialt levinud ka süüdistused Hamid Karzai valitsuse korrumpeerumise aadressil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles