Kallas ABCD konverentsil: eelolev talv ei murra toetust Ukrainale ega lõhesta liitlaste ühtsust (4)

Postimees
Copy
Kaja Kallas ABCD konverentsil.
Kaja Kallas ABCD konverentsil. Foto: Marko Mumm

Peaminister Kaja Kallas (RE) rõhutas selle aasta julgeoleku- ja kaitseteemalise konverentsi Annual Baltic Conference on Defence (ABCD) tervitussõnavõtus, et Venemaa püüab meid hirmutada.

«Putin arvab, et oleme nõrgad. Ta eeldab, et eelolev talv lõhestab meie ühiskondi ning liitlaste ühtsust. Peame tõestama vastupidist,» ütles peaminister.

«Õudused Butšas, Irpinis ja nüüd Izjumis ning paljudes teistes paikades näitavad Vene okupatsiooni olemust. Venemaa okupeeritud aladel inimeste kannatused jätkuvad. Tundsime seda ka Eestis läbi aastakümnete kestnud nõukogude okupatsiooni,» ütles Kallas.

Peaminister lisas, et kui me Venemaa agressioonile otsustavalt vastu ei astu, ei saa ükski riik end turvaliselt tunda. «Kõik autokraatlikud juhid jälgivad, milline on meie reaktsioon Venemaa agressioonile ja milline on meie otsusekindlus demokraatia ning vabaduse kaitsmisel,» ütles Kallas.

Seetõttu peame igakülgselt Ukrainat toetama ja jätkama sanktsioonide ning Venemaa poliitilise isoleerimisega. «Samuti tuleb teha kõik selleks, et sõjakurjategijad saaksid teenitud karistuse. Peame toetama Ukrainat tõendite kogumisel ning nende talletamisel tulevasteks kohtumenetlusteks,» sõnas Kallas.

Vaja on panustada ka oma julgeoleku tagamisse. «Olulised on nii siseriiklikud sammud, nagu kaitsekulutuste tõstmine kui ka see, et suvel NATO Madridi tippkohtumisel kokkulepitu võimalikult kiiresti ellu viiksime,» ütles peaminister.

Fookuses on sõda

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse ja kaitseministeeriumi korraldatav iga-aastane rahvusvaheline ABCD konverentsi fookuses on sellel aastal Venemaa sõda Ukrainas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles