Aastatel 2023–2026 on kaitsekulud igal aastal üle miljardi

BNS
Copy
220 riigikaitseõpetust tudeerivat õpilast veetis kolm päeva Kaitseliidu Pärnumaa maleva korraldatud laagris. Pilt on illustratiivne.
220 riigikaitseõpetust tudeerivat õpilast veetis kolm päeva Kaitseliidu Pärnumaa maleva korraldatud laagris. Pilt on illustratiivne. Foto: Kaitseliit

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) ütles riigikogu infotunnis, et igal järgneval neljal aastal on Eesti kaitsekulutused üle miljardi euro.

«Näiteks 2024. aastal tõuseb kaitsekulude osakaal SKT‑st praeguste hinnangute järgi üle 3 protsendi. Kui palju see täpselt saab olema, näitab loomulikult majandusprognoos ja järgnevad majandusaastad. Aga praegu paistab, et on isegi üle 3,1 protsendi, kui me võtame praegused prognoosid,» rääkis kaitseminister.

Muu hulgas on kavas hankida keskmaa õhutõrje, samuti on hiljuti sõlmitud kokkulepe Poolaga lühimaa õhutõrje hankimiseks, lisaks hangitakse liikursuurtükid K9-d, mitmikraketiheitja HIMARS koostöös Ameerika Ühendriikidega ning ranniku‑ ja laevatõrjesüsteem Blue Spear.

«Ja loomulikult selleks, et meie liitlased siin saaksid olla, läheb väga-väga palju miljoneid, et seda kõike tagada,» lisas Pevkur.

Samuti on kavas kaitseliidu maakaitsekomponendi kasvatamine 20 000 võitlejani, millega kaasneb kaitseliidu rahastuse suurendamine. «Lisaks siis sellesama maakaitsekomponendi rahastamiseks me oleme ette näinud praeguste prognooside suurusjärgus maakaitsehangeteks 28 miljonit ja lisapaketist, mis me otsustasime vabariigi valitsuses, veel täiendavalt ligi 30 miljonit. Ehk kui ma liidan need kõik summad kokku, siis kaitseliidu rahastamine suureneb võrreldes selle aastaga, kõik kokku, üle 40 miljoni,» selgitas minister.

Sel aastal on kulub hangeteks ja tegevustoetuseks kokku 65 miljonit, järgmisel aastal ligi 110 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles