Veiseliha küpsetamise põnev maailm väärib avastamist

Tiit Efert
Copy
Tiit Efertile meeldib koduaias grillida ja erinevate lihatükkidega katsetada.

 
Tiit Efertile meeldib koduaias grillida ja erinevate lihatükkidega katsetada.  Foto: Kristina Efert

Proovisin juba teist suve Tartus Estonian Meat House’i terrassil grillmeistri ametit ja jagan teiega seda kogemust.

Peamised toidud, mida kliendid tellivad, on grillil kvaliteetsest veisehakklihast tehtud hamburger ja seašašlõkk. Eestlane on sealiharahvas ja marinaadis seisnud šašlõkk ongi peamine tõmbenumber. Grillija ülesanne on see õige sisetemperatuurini valmis küpsetada, et see jääks seest mahlane.

Võimalik on liha seest saepurulaadselt kuivaks kuumutada või siis väljastpoolt ära kärsatada. Eriti ohtlikud on selles osas marinaadid, mis sisaldavad suhkrut või mett. Neil tuleb kindlasti jälgida, et söed poleks liiga kuumad ega grillrestile liiga lähedal. Kärssamist aitab vältida liha pidev jälgimine ja tihe keeramine.

Kindlasti ei kehti šašlõki puhul reegel, et kümme minutit ühelt poolt ja kümme teiselt ning ongi valmis. Tegelikult on šašlõkitükid enamasti kandilised ja neid tuleb keerata 20 minuti jooksul paarkümmend korda, et iga külg kuuma saaks.

Šašlõkil mängib rolli see, kui kaua see on marinaadis olnud. Omast kogemusest kinnitan, et karta ei tasu valmistaja märgitud säilivusaja lähenemist. Pigem vastupidi, mida kauem marinaadis, seda pehmemad ja maitsvamad lihatükid saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles