VÄLKVIDEO Rainer Saks: otsest ohtu ei ole, kuid Eesti valitsus peab venelaste mobilisatsioonile reageerima (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Julgeolekuekspert Rainer Saks ütles Postimehe erisaates, et Venemaal välja kuulutatud osaline mobilisatsioon võib suurendada nende inimeste hulka, kes soovivad sealt lahkuda. Tema hinnangul ei ole hetkel otsest ohtu Eesti julgeolekule, kuid Eesti valitsus peaks mobilisatsiooniteatele reageerima.

Julgeolekuekspert Rainer Saks rääkis, et tõenäoliselt võivad mõned Vene kodanikud soovida mobilisatsioonikutse saamise järel riigist lahkuda. Tema sõnul peaksid aga lääneriigid hoolikalt kaaluma, kui palju neid vastu võtta.

«Arvan, et neid mobilisatsiooni eest põgenevaid venelasi ei peaks hulgaliselt vastu võtma, sest väga raske on kontrollida nende tegelikku motivatsiooni ja tausta,» ütles Saks, selgitades, et kui piiriäärsetesse riikidesse tekivad suuremad grupid Venemaalt sõjaväkke mineku eest põgenenud inimesi, võib see paikkonda destabiliseerida.

Ta lausus, et võib tekkida lumepalliefekt, et kui mõni riik võtab vastu 50 asüülitaotlust, siis laviin, mis sellele järgneb, tuleb palju suurem.

Saks lisas, et kuigi Venemaal hetkel kellegi ründamise võimet ei ole, peavad Eesti valitsus ja kaitsevägi sellele siiski reageerima. «Ma mõtlen seda, et näidatakse, et ollakse valmis ennast kaitsma, kui selline vajadus peaks tekkima.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles