Kallinevat põllutehnikat tuleb pikalt oodata

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Wihuri Agri

Näha on esimesi märke, et tuleval aastal võib Eesti põllumajandustehnika müüjatel valik varasemaga võrreldes pisut kokku kuivada, kuna uuematele mudelitele ei pruugi jaguda komponente. „Täna ei ole tootjat, kellega ei oleks ühes või teises vormis tarne­probleeme,” tõdes Baltic Agro Machinery põllumajandus­masinate osakonna müügijuht Kristjan Nelis.

Nimelt on peaaegu kõik põllumajandustehnika sisendihinnad alates Venemaa sissetungist Ukrainasse märgatavalt tõusnud. Elekter, metallid, tööjõud. Hinnatõusuga on kaasnenud tarneraskused, halvimal juhul võib hädavajalik kombain või traktor Eestisse jõuda alles aasta pärast tehingut.

Siiski pole tarneprobleemid nii ületamatud, et lepingu oleks pidanud tühistama, varem või hiljem jõuavad masinad ikkagi tellijani. Vahepealset ootamisaega korvavad põllumajandustehnika edasimüüjad asendusmasinatega.

Pikk tarneaeg

Nelise sõnul sõltub tarneaja pikkus tootest ja päritolumaast. „Suurbritannia toodetel on tarneraskused tööjõupuuduse, mitte Brexiti tõttu. Tehastel ei ole piisavalt tööjõudu,” rääkis ta. Kehvemal juhul võib tarneaeg isegi aastapikkuseks kujuneda.

Kõige keerulisem on praegu Saksamaal, kust kõige rohkem tooteid Eestisse saabub. „Sel aastal on juhtunud, et klient on pidanud tellitud toodet kauem ootama,” kirjeldas Nelis. Samas nii pole läinud, et leping on allkirjastatud, aga masin Eestisse ei jõuagi. „Varem või hiljem on klient ikkagi toote kätte saanud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles