Aroonia on vägev relv vananemise vastu

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Viljavartega koristatud arooniad säilivad korvis või puidust kastis 2–3 kraadi juures kuni kolm kuud.

 
Viljavartega koristatud arooniad säilivad korvis või puidust kastis 2–3 kraadi juures kuni kolm kuud.  Foto: Urmas Luik

Kui linnud pole teie arooniapõõsast veel tühjaks söönud, tasub need väärt marjad ise ära korjata. Peetakse neid ju üheks parimaks arteroskleroosi ehk veresoonte lupjumise looduslikuks ravimiks, lisaks on see tõhus relv vananemise vastu.

Antioksüdantsete omaduste tõttu võivad arooniamarjad parandada südame tervist. Eelkõige võivad need aidata metaboolse sündroomi korral, see on haigusseisund, kus veres on liiga palju kolesterooli ja triglütseriide. Metabolism suurendab südameh

Väljaanne Daily Mail ristis 2008. aastal arooniamarja „maailma kõige tervislikumaks marjaks”. Mari sisaldab rohkem vähivastaseid antioksüdante kui vaarikad, mustikad või goji-marjad. Isegi hoidisena on selles rohkem antioksüdante kui enamikus teistes väetoitudeks ristitud marjades.

Antioksüdandid pidurdavad rakke ründavaid vabu radikaale, kaitstes sel moel vähi ja degeneratiivsete haiguste eest. Lisaks on hiljutised uuringud näidanud, et aroonia lükkab edasi vananemist, sest selle antioksüdantide hulk on maailma marjadest suurim − lausa 16 mikromolekuli 100 grammi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles