Tammepuu vaigistas vaenlased

Marju Lina
, ajakirjatoimetaja
Copy
Tamm on väärikas puu, mis on püha mitme rahvuse jaoks. Henn
Tamm on väärikas puu, mis on püha mitme rahvuse jaoks. Henn Foto: Henn Soodla

Kõrgeimaks tammeks Eestimaal peetakse Sagadi mõisa pargis kasvavat puud, mille kõrguseks andis viimatine teadaolev mõõtmine 32,5 meetrit. Aga vanim tamm arvatakse kasvavat Urvastes: Tamme-Lauri tammeks kutsutav puu on istutatud aastal 1326 ning seda pidasid eestlased pühapuuks.

Ka slaavlased on tamme pühaks pidanud: külad ehitati tihti võimsa tamme ümber ja puu ümbrus hoiti suures ulatuses tühi, sest seal peeti talitusi. Kui naabrite vahel tekkis vaidlus või tüli, mis vajas külarahva sekkumist, lahendati sedagi puu all. Kui tamme juures kohtuti verivaenlasega, ei juhtunud midagi: teineteisest mööduti vaikides. Muidugi ei tohtinud viga teha ühelegi tammele, ka mahalangenule mitte. Sel puhul usuti vigastajat ootavat julm saatus, tõenäoliselt peatne surm. Serblased teavad rääkida lugu, kuidas tamm langes teele ja seepeale ehitati samasse kõrvale uus tee.

Ersad, mokšad ja mordvalased pidasid oma palvusi tamme juures, enamasti oli see õõnes ja haruline. Puu juurde viidi tavanditoite, seal tantsiti rituaaltantse ja mängiti torupilli. Viimaks jäeti tamme õõnde raha. Ersalaste juures pole komme seni päriselt kadunud: mõnes külas palutakse ikka tamme juures saagi-, lapse- või vihmaõnne.

Peetri ähvardus

Suur puudesõber Peeter I armastanud eriti tamme ja kandnud alailma taskus tammetõrusid. Kuna Venemaa vajas sõjapidamiseks tugevat laevastikku, mille ehitamiseks oli vaja tohutul hulgal vastupidavat tammepuitu, lasi Peeter kõikjale, kuhu laevatehas oli plaanitud rajada, noori tammi istutada ja hoolitses igati ka põliste tammikute käekäigu eest. Nii andis ta 1718. aastal välja määruse, mis keelas surmanuhtluse ähvardusel admiraliteedikolleegiumi teadmata ainustki tamme raiuda.

Eestlased on tamme raviks kasutanud, nii puitu, koort, lehti kui ka tõrusid. Mädasele haavale kallasid nad tammekoorekeedise vett, kõhulahtisuse korral hõõrusid tammekoore peeneks ja sõid seda koos toiduga. Tammetõrukohv ravis luunõrkust ja verevaesust, kes aga kannatas kõrge vererõhu all, see tegi päevas pool tundi jalgadele tammelehevanni. Kel kippusid jalad higistama, see keetis tammekoori ja pesi jalgu keeduveega.

Tamme on alati hinnatud mööblipuuna, kuid vanad eestlased valmistasid sellest ka kausse, lüpsikuid ja võikirne, punusid korve ja meisterdasid vokke. Aga nad pidasid ka tõeks, et kui ema tütreid ruttu mehele tahab panna, peab ta neid lapsepõlves tamme­vihaga vihtlema, ning laps, kel kaelas tammetõru, ei saa ringi joostes viga.

Robin Hoodi varjupaik?

Tugevus ja vastupidavus on teinud tammest lemmikmaterjali majade ehitusel üle maailma. Selle meekarva puitu on armastatud kaunistada nikerduste ja mustritega. Ungarlased on aastasadu eelistanud ehitada majadele tammepuust katus, sest lumerohketel talvedel pidas see hästi vastu. Ka veinivaate meisterdatakse Ungaris tihti just tammepuust: kerge töödelda, ei pragune, laseb veinil hingata ja annab meeldiva lisamaitse. Tammekoore keetmisel saadud toonikuga määriti hobuste nahka, kui rakmed olid seda hõõrunud.

Inglismaal on tamm rahvuspuu ning seda on kujutatud vappidel ja müntidel. Sherwoodi metsas seisab tamm, mille sees oli inglaste kinnitusel peidus Robin Hood koos oma väega. Kahtlustatakse küll, et see puu nii vana olla ei saa, sellest hoolimata on see kuulus turismiatraktsioon.

Kommentaar

Urmas Milvek

DexIN Mööbel, klienditeenindaja

Tammepuit on tugev, tihe, ilusa kiuga. Sellest tehtud mööbel on vastupidav.

Mööbliks sobib tammepuit igati: kõva pind, sirge korrapärane kiud mõningate ebakorrapärasustega, mis muudavad struktuuri huvitavamaks, iseloomulik värv ning puusüü joonis.

Valgest tammest valmistatakse põhiliselt dekoratiivset mööblit. Sel on ilus süü, puuduvad defektid ja see on suhteliselt odav. Punane tamm on keskmise tugevusega, punakaspruun, sirge süüga. Harilik tamm on jämedam, sel on kõva puit, mis on lainelise süü tõttu raskemini töödeldav. Kvaliteetne harilik tamm on kallis.

Selle puu lipulaev on sootamm – must tamm, mille puit on maailma kalleim. Need puud on lebanud aastasadu soodes, jõgedes vee all, mis on muutnud puu uskumatult kõvaks ja puit on värvunud tumepruuniks või mustaks. Sellest tehtud mööbel on eriti kallis just puidu omaduste ja vähesuse tõttu.

Kuna mööbliostjatele on mänd, kuusk või kask tihti liiga tavalised, soovivad nad midagi väärikamat, mida tammemööbel on. Kui tahta midagi ilusat ja kauakestvat, siis tammepuidust tooted peaks rahuldama ka nõudlikuma kliendi soovi. Kvaliteetselt valmistatud tammemööbel jääb kasutada ka tulevastele põlvedele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles