OTSE POSTIMEHEST Rainer Saks: mobilisatsiooni eest põgenevaid venelasi ei peaks lääneriigid vastu võtma

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Rainer Saks Postimehe stuudios.
Rainer Saks Postimehe stuudios. Foto: Erik Prozes

Venemaal välja kuulutatud osaline mobiliastsioon ei kujuta endast Eestile sõjalist ohtu, kuid mõningase põgenike laine võib see kaasa tuua küll, arvab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Mida tähendab Venemaa presidendi Vladimir Putini välja kuulutatud osaline mobilisatsioon?

See tähendab, et mobiliseeritakse umbes 300 000 meest. Eraldi on rõhutatud, et mobiliseeritakse need, kes on juba varem kas armeeteenistuse või mingi muu sõjaväeteenistuse käigus omandanud sõjaväelised oskused. Eelkõige on vaja tankispetsialiste, sidespetsialiste, suurtükiväe spetsialiste. Ilmselt tahetakse moodustada ka laskurväeosi, kuna nendestki on puudus.

Mobilisatsiooni on ilmselt ette valmistatud hetkest, kui Ukraina alustas pealetungi Hersoni kandis, võib-olla isegi juba varem, sest kaotused on olnud väga suured ning reserve värvata keeruline.

Põhjus, miks mobilisatsiooniga on nii kiire ja miks oli vaja see välja kuulutada kohe, on see, et ühiskonnas ei saaks tekkida mingit paanikalainet ja et inimesed ei hakkaks end peitma või riigist lahkuma. See on küll kontrollimata info, aga räägitakse, et praegu käib väga suur piletite broneerimine lendudele, mis viivad Venemaalt välja. Kindel on, et pärast mobilisatsiooni väljakuulutamist mingi põgenike laine Venemaalt tuleb, aga kui suur see on, ei oska prognoosida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles