EKRE rõõmustab Itaalia valimistulemuste üle (6)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Helme arvates hakkab Itaalia Meloni juhtimisel olema umbes samal liinil Euroopa Liidus, kus on praegu Poola peaminister ja Ungari peaminister.
Helme arvates hakkab Itaalia Meloni juhtimisel olema umbes samal liinil Euroopa Liidus, kus on praegu Poola peaminister ja Ungari peaminister. Foto: Remo Tõnismäe

EKRE käib üle Euroopa tihedalt läbi poliitiliste jõududega, keda peetakse paremäärmuslasteks. Nende võimuletulek tekitab ärevust nii siseriiklikult kui ka rahvusvahelistes suhetes, sest mitmed parempopulistlikud poliitikud on olnud Venemaa-sõbralikud ning neist kardetakse Euroopa Liidu kursi muutmist Ukraina toetusele. EKRE esimees Martin Helme ja erakonna esindaja Euroopa parlamendis Jaak Madison püüavad neid kahtlusi hajutada. 

Eilsed Itaalia parlamendivalimised 26 protsendiga võitnud Itaalia Vennad võib peaministri kohale tuua diktaator Benito Mussolinit imetlenud Giorgia Meloni. Koos Matteo Salvini juhitud Liiga ja Silvio Berlusconi juhitud Forza Itaaliaga võib moodustuda koalitsioon, millest saab Itaalia kõige parempoolsem valitsus pärast teist maailmasõda.

Eestist on nende erakondadega kõige sarnasemad maailmavaatelised kokkupuuted EKRE-l. Euroopa Parlamendi liikme Jaak Madisoni hinnangul oli parempoolse bloki edu valimistel ennustatav juba mitu kuud varem.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles