Kallas riigikaitsekonverentsil: Venemaa üritab saavutada oma eesmärgid hirmu teel (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Jürgen Randma

Peaminister Kaja Kallas (RE) pidas täna kõne kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlaste konverentsil, kus ta keskendus olukorrale Venemaal ja Ukrainas ning Eesti kriisikindlusele ja kaitsevalmidusele.

Kallase sõnul on Venemaa täiemahuline sõda Ukraina vastu tekitanud viimase kolmekümne aasta kõige kriitilisema julgeolekuolukorra Euroopas. «Sõja algusega 24. veebruaril muutus olulisel määra meid ümbritsev julgeolekukeskkond. Eelmisel nädalal alustas Venemaa mobilisatsiooniga,» märkis Kallas.

Peaminister lisas, et Venemaa praegust katset annekteerida Ukraina territooriumist järjekordne osa ei tunnustata kunagi ning see peab kaasa tooma tugeva reaktsiooni rahvusvaheliselt kogukonnalt. «Venemaa tegevus puudutab väga selgelt kogu rahvusvahelisel õigusele toetuvat maailmakorda. Kõik autoritaarsed liidrid jälgivad praegu väga hoolega, milline on meie reaktsioon Venemaa agressioonile. Kui me agressiooni tagasi ei tõrju, siis võivad sellest saada indu ka teised.»

Kallas märkis, et Venemaa üritab saavutada oma eesmärgid hirmu teel. «Venemaa tahab meid hirmutada, et me ei teeks neid otsuseid, mida oleme teinud. Et me ei toetaks Ukrainat. Et me oleksime alalhoidlikud ja kui me ei pööraks Ukrainale tähelepanu, poleks ka meile ohtu. See on vale. Ainus asi, mida peaksime kartma, on hirm ise. Parim relv hirmu vastu on teadlikkus.» ütles Kallas.

Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Arno Mikkor

Ta lisas, et seetõttu peab Eesti koos sõprade ja liitlastega vankumatult jätkama valitud teel, mille keskmes on Ukraina toetamine: «Peame aitama Ukrainal võita ja jätkama ka agressiooni hinna tõstmist Venemaa jaoks».

Samuti tõi peaminister esile, et peame oma iseseisvat riigikaitset ja kogu ühiskonna kriisikindlust tugevdama ning just seda peegeldavat uus riigieelarve. «Oleme teinud olulisi riigieelarvelisi otsuseid, mis puudutavad nii riigikaitset, elanikkonnakaitset, aga otseselt ka meie inimesi, kes on sisejulgeoleku oluline osa,» ütles Kallas.

Peaminister rõhutas oma sõnavõtus, et konventsionaalse sõjategevuse kõrval ei saa tähelepanuta jätta hübriidohte, mille vastu kaitseb meid kogu ühiskonna valmisolek. «Hübriidsõjal on palju tahke. Venemaa tekitab oma sõjategevuse kaudu migratsioonisurvet meie piiridele. Oleme näinud, kuidas juba eelmisel suvel hakkas Venemaa kasutama meie vastu energiarelva ja vähendas gaasi tarneid Euroopale. Samuti seisame igapäevaselt vastu küberrünnakutele,» sõnas Kallas ja lisas, et peame Venemaa hübriidrünnakute kasutamise taktikast läbi nägema, sest see on vahend agressori relvade arsenalis.

Esimene vilistlaste konverents toimus 2019. aastal. Kaitseuuringute keskus korraldab teist riigikaitsekonverentsi koos riigikantselei, kaitseministeeriumi, välisministeeriumi, siseministeeriumi ning politsei- ja piirivalveametiga. Konverentsi toimumist toetavad Swedbank, Nortal, Itella ja SK ID Solutions.

Peaminister Kaja Kallas on ka ise kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles