Eestlased kingivad Ukrainale kaks luuredrooni

BNS
Copy
Luuredroon Eos C VTOL FOTO: Threod Systems
Luuredroon Eos C VTOL FOTO: Threod Systems Foto: Threod Systems

MTÜ Herojam Slava korraldatud ühisrahastuses kahe luuredrooni Threod Eos VTOL kinkimiseks Ukraina erioperatsioonijõududele osales Eestist 1176 annetajat, kes toetasid luuredroonide komplektide hankimist kokku 380 000 euroga.

Droonid on juba tootmises, teatas teisipäeval MTÜ Herojam Slava esindaja. Samuti toetatakse kogutud raha eest droonioperaatorite kolmenädalast väljaõpet Eestis oktoobris. Väljaõppe järel saavad Ukraina esindajad drooni kohe ka kaasa võtta, sest viiemeetrise tiivaulatusega droon mahub kokkupanduna mugavalt suuremasse autosse.

«Tõeliselt liigutav, et saame üle anda Ukrainale niinimetatud rahvadrooni, mille hankimises on osalenud nii palju eesti inimesi ja ettevõtteid. Sealjuures on kingitav Eestis valmistatud droon maailma üks tipptehnoloogiatest ning see on just see lahendus, mida Ukraina erioperatsioonijõud ise soovisid,» sõnas MTÜ Herojam Slava kaasasutaja Jaanika Merilo. 

Üks drooni hankimise suurtoetaja oli IT-ettevõte ELEKS.

«Martin Luther King Jr on öelnud, et see, kes passiivselt aktsepteerib kurjust, on sama palju osaline,» rääkis ELEKSi tegevjuht Andriy Krupa. «Venemaa agressiooni esimestest päevadest 2014. aastal tegi ELEKSi meeskond selge otsuse, et me ei toeta kurjust ka oma passiivsusega ning veebruaris Ukraina iseseisvussõja aktiivse faasi algusest oleme otsustanud kurjuse vastu võitlemiseks kasutada kogu oma vaba rahavoo.»

Krupa lisas, et Eesti toetab Ukrainat enim, vaadates toetuste mahtu SKPsse. «Oleme uhked selle üle, et oleme ukrainlastest asutajatega Eesti ettevõte ning saame kaasa aidata uusima tehnoloogia hankimisel Ukraina relvajõududele,» lisas Krupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles