Tallinna kesklinna istutati esimene kaasava eelarvega ettenähtud puu

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kaasava eelarve esimese puuna istutati täna Tartu maanteele nelja meetri kõrgune pooppuu.
Kaasava eelarve esimese puuna istutati täna Tartu maanteele nelja meetri kõrgune pooppuu. Foto: Kesklinna valitsus

Sügise jooksul istutatakse kaasava eelarve raames Tallinna kesklinna kokku 108 puukoolides suureks kasvatatud eri liiki puud.

Esimese kaasava eelarve puuna istutati täna Tartu maantee algusse, SEB panga maja naabrusse nelja meetri kõrgune pooppuu.

«Kesklinnas võitis mullu kaasava eelarve hääletuse ülekaalukalt idee «Rohkem puid kesklinna!» Nüüdseks on pikk ettevalmistusprotsess läbitud, koostööpartner leitud ja istutamisega algust tehtud,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. 15 väljavalitud paika istutatakse erinevat liiki puid – hõbepapleid, jalakaid, vahtraid, pärnapuid, pirnipuid, hobukastaneid jm. Puuliikide valikul arvestati istutuspaikade eripära ja konkreetset kasvukeskkonda.

Oktoober ja november on puukoolis kasvatatud, linnapuude nõuetele vastava diameetri ja kõrgusega lehtpuude istutamiseks kõige sobivam aeg. Mullapalliga lehtpuude istikuid istutatakse peale lehtede langemist kuni kasvupinnase külmumiseni. Novembris on kasvupinnas juurdumiseks piisavalt soe ja niiske. Tänavune suvi oli mäletatavasti väga palav ja põuane – isegi veel praegu on õhus ja mullas niiskust vähe ja puude lehed on veel suurelt osalt rohelised.

Puude soetamise ja istutamise eest kannab hoolt riigihankel parima pakkumise teinud Mefab OÜ.

Esimesel aastal, mil Tallinnas kaasavat eelarvet rakendati, võitis kesklinnas idee paigaldada juurde joogiveekraane. Selle tulemusena ongi nüüd neid linnaosas kaks korda rohkem kui enne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles