Eesti suursaadik Kasahstanis: üle piiri jõudnud Vene kodanikesse suhtutakse mõistvalt

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Toomas Tirs, Eesti suursaadik Kasahstanis.
Toomas Tirs, Eesti suursaadik Kasahstanis. Foto: Remo Tõnismäe

Kasahstani piir on Vene mobilisatsiooni eest põgenejatest paksult täis. Eesti suursaadik Kasahstanis Toomas Tirs selgitas Postimehele hetkeolukorda Venemaa ja Kasahstani piiril.

Kasahstani-Vene piirialal on umbes 30 auto ülesõidu punkti, 20 raudteeülesõidu punkti ja üks jõe ülesõidupunkt. Kõige suuremad järjekorrad on riigi pealinnas Astanas viibiva Tirsi sõnul olnud auto ülesõidupunktides Lääne-Kasahstanis ja Kostanaj oblastis, mis on kõige lähemal linnadele. «On olnud juttu järjekordadest 21-28 tundi, kusagil on kaks tundi, nii et järjekord ei ole eri kohtades sama,» ütles Tirs.

Teisipäeva seisuga on Tirsi sõnul ametlikult üle piiri tulnud 98 000 Vene kodanikku. «Me peame arvestama, et kuna piir on pikk ja suhtlus on väga tihe, siis käivad nad tegelikult kogu aeg edasi-tagasi, nagu ka meie Eesti-Soome vahel,» selgitas Tirs ja lisas, et iga päev liiguvad umbes 20-30 000 inimest üle piiri.

Piirijärjekorrad on Tirsi hinnangul tekitanud probleeme sõiduks Venemaale, kuna autosid on nii palju. Väidetavalt on olnud raskusi näiteks veoautodele, kes soovivad Kasahstanist välja sõita, sest Venemaa poolt vastutulev rada on autosid täis, lisas Tirs.

Vene kodanike kohta, kes on hiljuti Kasahstanist lahkunud, ei ole Tirs kuulnud, et oleks raporteeritud, et keegi läheb sõtta. «Pigem on ikkagi inimesi, kes on tahtnud sõjast eemale saada ja Kasahstani on tulnud ju ka Vene kodanikke, kes ei tahtnud olla sõdivas riigis,» selgitas Tirs ja lisas, et Kasahstani on samuti juba varasemalt jõudnud inimesi, kes ei saanud Venemaal oma tööd normaalselt jätkata, näiteks IT-firmades. Tirsi sõnul on Kasahstani jõudnud küll noori mehi, kuid on ka perekondi, mitte ainult üksikuid mehi.

Venemaalt tulijate vastu ollakse mõistvad

Kasahstanis suhtuvad inimesed Tirsi sõnul Vene kodanikesse positiivselt ja mõistvalt. Tirs tõi välja, et Kasahstani president ütles eile oma kõnes, et me peame olema nende vastu külalislahked, kuid ootame neilt seadusekuulekat käitumist.

Samas ei tee Kasahstan Vene kodanikele mingisuguseid eeliseid, näiteks koolikoha või mõne muu avaliku teenuse puhul. «Sõnum on, et neid koheldakse hästi, võrdselt, aga ei eelistata kuidagi Kasahstani elanikele,» lausus Tirs. On ka skeptilisi kohalikke, kes ütlevad, et kõik, kes tulevad, ei saa olla ainult heatahtlikud inimesed ja kahtlustavad potentsiaalset julgeolekuohtu, lisas Tirs.

Kasahstan ei plaani piiri sulgeda

Tirsi sõnul on meedias kaalutud ja arutatud, kas peaks sissepääsu Vene kodanikele kuidagi raskemaks muutma, aga võimud ei ole kuidagi piiriületust takistanud ning kõik toimub tavarežiimis. «On reeglid, vastasikused kokkulepped ja Vene kodanikud lastakse sisse,» lisas Tirs.

Lisaks piiriületusele on tekkinud järjekorrad ka linnades riigiteenuste hoonetes. Vene kodanikud peavad end Kasahstanis kolme päeva jooksul registreerima, kui soovivad riigis üle 30 päeva viibida. Pealinnas on selle jaoks avatud isegi eraldi teenusepunkt.

«Vene kodanikud ootavad sadu meetreid, et end registreerida, selleks, et olla siin natuke kauem,» sõnas Tirs ja lisas, et Vene kodanikud saaksid Kasahstanis hakata näiteks töölepingut sõlmima või pangakontot tegema, on neil vaja Kasahstani isikukoodi.

Niiöelda kõrvalnähuna Vene kodanike sisserändele toob Tirs välja üürihindade tõusu. «Väidetakse, et põhjapoolsetes linnades ja pealinnas on üürikorterite hinnad kasvanud nädalaga peaaegu 25 protsenti ja ühtlasi on kasvanud hotellihinnad,» ütles Tirs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles