Seedri? Jaama? Juuli? Narva nimekomisjon pakkus linna üheksale tänavale uued nimed

Copy
Narva linnavalitsus.
Narva linnavalitsus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Narva linnavalitsuse nimekomisjon pakkus linna üheksale tänavale uued nimed, kuna praegused nimed ei sobi kokku Eesti ajaloo- ja kultuurilooga.

Aleksei Juhhanovi tänava uus nimetus on komisjoni ettepanekul Väike-Rakvere tänav. Ettepaneku esitamisel lähtus komisjon põhimõttest, et nimetus oleks üldistele reeglitele vastav ning ajaloolise nimetusega sarnane.

Arsenti Bastrakovi tänav hakkab kandma nime Masina tänav. Igor Grafovi tänava puhul tegi komisjon ettepaneku taastada tänava ajalooline nimetus Madise tänav. Mihhail Gorbatši tänava nimeks pakkus komisjon Seedri tänava.

26. Juuli tänav saab komisjoni ettepaneku kohaselt Juuli tänavaks ja Partisani tänav Reeküla tänavaks. Proletariaadi tänavast saab komisjoni ettepanekul Staadioni tänav.

1. mai tänav hakkab kandma Jaama tänava nime ja Vassili Gerassimovi tänav Kreenholmi manufaktuuri asutaja parun Johann Ludwig von Knoop’i nime.

Lisaks otsustas nimekomisjon muuta Gerassimovi ja Joala tänavate vahelisel nurgal asuva Võidu pargi Joala pargiks.

Narva nimekomisjon otsustas, et Daumani ja Tiimanni tänavate ümbernimetamiseks on vaja eelnevalt eelnõu korduvavalikustada, kuna protsess on kestnud pikka aega. 

Riigihalduse minister Riina Solman (Isamaa) tuletas 16. septembril saadetud kirjas Narva linnapeale Katri Raikile (SDE) meelde, et hoolimata mitmetest rahandusministeeriumi poolsetest tähelepanu juhtimistest probleemsetele tänavanimedele, on Ancis Daumani ning Albert-August Tiimanni tänavanimed endiselt muutmata.

«Tulenevalt olukorrast, kus Venemaa alustas 24. veebruaril täiemahulist sõjalist agressiooni iseseisva Ukraina riigi vastu, on Eesti riigile sümboolse tähtsusega eemaldada Eestis võimalikult kiireloomuliselt käibelt Eestit okupeerinud Nõukogude Liidu repressioonide ja kuritegevusega seotud olnud isikute pühendusnimed ja muud kohanimed, mis on selgelt vastuolus Eesti aja- ja kultuurilooga,» märkis minister Solman.

Ministri hinnangul on lisaks Ancis Daumani ning Albert-August Tiimanni tänavatele kohanimeseadusega vastuolus ka Narva linnas asuvad Aleksei Juhhanovi tänav, Arsenti Bastrakovi tänav, Igor Grafovi tänav, Mihhail Gorbatši tänav ja 26. juuli tänav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles