Selgus Stroomi ranna naftareostuse põhjus

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Reostus Stroomi rannas.
Reostus Stroomi rannas. Foto: Sander Ilvest

Naftareostus Stroomi rannas paikneb nii vee all pinnases kui ka maismaal liivaranna alal, näitas Põhja-Tallinna valitsuse tellimusel tehtud uuring.

Põhja-Tallinna vanema Manuela Pihlapi sõnul võib uuringute tulemuste põhjal oletada, et naftasaaduste reostus pärineb vanast trassist, kuhu reostus on aastakümnete eest sattunud õliküttega katlamajadest. «1984. aasta andmed näitavad, et ida poolt Puhangu tänava pikenduselt tulev mahajäetud trass ulatub vahetult rannajooneni,» selgitas Pihlap. Liiva alla mattunud õlireostus polnud aastaid märgatav, kuid ilmselt seetõttu, et meri on liiva saasteallika pealt ära uhtnud, on see taas hakanud naftasaaduste jääke vette lekitama.

Uuringu läbi viinud OÜ REI Geotehnika ekspertide soovitusel tuleb likvideerimistöid teostada madala veeseisu ajal, mil saasteala meres jääb kuivale või talvel kui merevesi on põhjani külmunud.

Uuringute käigus puuriti pinnasesse 21 puurauku, millest võeti pinnaseproove. Proovid edastati Eesti Keskkonnauuringute Keskuse keskkonna- ja analüütilise keemia laborisse. Proovides määrati naftasaaduste sisaldus ja polüaromaatsete süsivesinike ühendite sisaldus. Polüaromaatsed süsivesinikud satuvad keskkonda näiteks asfaldist, õlireostusest ning ka kütuste põlemisel kõrvalsaadusena.

Uuringu tulemused on eelduseks saneerimiskava koostamisele ning reostuse likvideerimisele. Hetkel on Põhja-Tallinna valitsus valmistamas ette nende tööde läbiviimiseks vajalikke hankeid.

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) rahastab valdavas ulatuses Stroomi ranna reostusuuringu teostamise, saneerimisprojekti koostamise ning reostuse likvideerimisega seotud kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles