Ansip: töötuskindlustusmakse langeb 3 protsendile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Peaminister Andrus Ansip tegi eile koalitsiooninõukogus ettepaneku langetada 1. jaanuarist 2013  töötuskindlustusmakse 3 protsendile.

«Töötuskindlustuse maksemäära tuleb alandada. Oleme selles ka koalitsiooni moodustades kokku leppinud. Lähtudes töötukassa reservide mahust ja töötukassa prognoositavatest rahavoogudest on mõistlik alates 1.jaanuarist 2013 vähendada summaarne maksemäär 4,2 protsendilt 3,0 protsendini,» rääkis Ansip Postimehele.

«Leppisime selle võimupartneriga kohe alguses kokku. Meie lubasime langetada 1. jaanuarist 2013, keskliidud nõudsid 1. jaanuarist 2012. See pole võimalik. Tuleval aastal aga viime määra 4,2 protsendilt 3 protsendi peale. Siin konflikti ma ei näe, aga praegu tagant järgi langetamine ei tule kõne allagi.»

Peaminister taunis tööandjate keskliidu ja ametühingute keskliidu soovi saada endale töötuskindlustuse maksemäära kehtestamise õigust.

«Töötuskindlustus on sundkindlustusega. Sundkindlustuse puhul on tegemist niivõrd kaaluka põhiseadusliku riivega, et pigem tuleks veelkord kaaluda maksemäära kehtestamise õiguse andmist valitsuse asemel riigikogule, mitte kehtestamise õiguse delegeerimist ametiühingutele ja kutsealaliitudele,» leidis ta.

«Nii oli kavandatud ka esialgses seaduseelnõu tekstis. Kuna põhiseaduse järgi on abi osutamine hädasolijatele riigi kohustus, ei saa selle kohustuse täitmiseks vajalike vahendite üle otsustamist delegeerida kutsealaliitudele ja ametiühingutele.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles