Tagadi vanatehnikapäev esitleb lahkunud kuninganna auks Inglise mootorrattaid

Postimees
Copy
Tagadi vanatehnikapäev esitleb lahkunud kuninganna auks Inglise mootorrattaid.
Tagadi vanatehnikapäev esitleb lahkunud kuninganna auks Inglise mootorrattaid. Foto: EVMK Unic-Moto

Harjumaal Saku vallas toimub pühapäeval, 2. oktoobril vanatehnikahuviliste kokkutulek Tagadi Restauraatorite päev, mille eriteema on seekord Inglise vanamootorrattad ja legendaarsed Royal Enfieldi uued tsiklid.

Tagadi Restauraatorite päeva korraldava Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto president Andrus Lüüding ütles, et traditsiooniliselt toimub Baltikumi suurimale vanatehnikalaada raames ka väike vanamootorrataste väljanäitus.

«Seekord toome rahva ette kuninganna Elizabeth II mälestuseks näituse meie klubiliikmetele kuuluvatest Inglise mootorratastest, mis on oma vanuse poolest pärit kuninganna nooruspõlvest. Esindatud on näiteks Royal Enfield, BSA, AJS ja Ariel,» ütles Lüüding.

Lisaks on seekord näitusel ka uuemad, Indias valmistatud Royal Enfieldid, mis tegelikult olid algselt pärit samuti Inglismaalt, kus esimene Royal valmis aasta 1901. Väljapaneku see osa ongi nime all «Royal Enfield - vana versus uus», kus uusi mudeleid esitleb Moto Estonia OÜ ning vanemaid Unic-Moto. Lüüdingu sõnul tehakse esmakordselt sellist koostööd uute mootorrataste müüjaga, ent kuna täna esindab Moto Estonia Eestis üle maailma tuntud Royal Enfieldi rattaid, tekitas see idee ühisnäituseks. Tagadil saavad kõik külastajad oma silmaga vaadata ühe stiilse mootorrattamargi arengut aastakümnete jooksul.

Kuigi suur osa tänasest kaubandusest ja muust elust on kolinud internetti, leiab Unic-Moto juhatus ja liikmeskond, et vanatehnika puhul on laada korraldamine reaalsel kujul endiselt vajalik.

Vanatehnika laat Tagadi Restauraatorite päev.
Vanatehnika laat Tagadi Restauraatorite päev. Foto: EVMK Unic-Moto

«Vahepeal on tõesti tekkinud tunne, et kas on mõtet laadaga jätkata, ent tegelikult spetsiifilisi detaile ikkagi läbi arvuti- või telefoniekraani ei näe ega mõõda. See tähendab, et võid läbi interneti tellida koju täiesti vale vanasõiduki või vanakodumasina jupi,» tõi Lüüding näite. «Parem on ju mitte põrsast kotis osta. Ja laata väisates lisandub mõnus omavahelise suhtluse, vanade tuttavate kohtamine ning ühiste teemade arutelu melu.»

Tagadi Restauraatorite päeva korraldab Unic-Moto juba aastakümneid alati kaks korda aastas - mai ning oktoobri esimesel pühapäeval. Laadalt on võimalik hankida kõikvõimalikke varuosi vanasõidukitele, esindatud on ligi 400 vanatehnikamüüjat. Sissepääs laadale maksab 5 eurot, kuni 16-aastastele tasuta. Nii mootorratta, auto kui ka bussiga parkimine oli ja on samuti tasuta.

Kuigi Unic-Motot teatakse enamasti just Tagadi laada järgi, ei ole see sugugi klubi põhitegevus. Eesti vanima ja suurima motoklubina on Unic-Moto eesmärgiks ühendada vanamootorratta valdajaid ja huvilisi ning vanatehnika säilitamine Eestis asjahuviliste individuaalse ja ühendatud tegevuse kaudu.

Klubi ajalugu ulatub aastasse 1976, mil loodi ENSV Ühing Autom juurde vanatehnikaklubi Unic, mis jagunes veo- ja sõiduauto-, velo- ning mootorrattasektsioonideks. 3. detsembril 1994 otsustasid mootorratturid reorganiseerida klubi Unic motosektsiooni klubiks Unic-Moto, kus täna on ligi 170 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles