Zelenskõi: Venemaa ei saa Ukrainas endale uut territooriumi

BNS
Copy
Kaader Venemaa okupeeritud Mariupolist.
Kaader Venemaa okupeeritud Mariupolist. Foto: Stringer/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Venemaa ei saa Ukrainas endale uut territooriumi, vaid seob end katastroofiga, edastas reedel ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Täna selgitasin seda Kaukaasia ja Siberi rahvastele ning teistele Venemaa põlisrahvastele. Ja nüüd kordan kõigi siin riigis elavate inimeste jaoks: Venemaa ei saa Ukrainas uut territooriumi. Venemaa vaid lisab katastroofi, mille ta endaga kaasa tõi meie riigi okupeeritud territooriumile. Venemaa lõpetab seal kõik normaalse riikluse institutsioonid nagu teeb seda igal pool,» sõnas Zelenskõi.

«Okupant täidab okupeeritud Ukraina territooriumi haudadega ja aina rohkem on haudu ka Venemaa enda territooriumil. Okupant seab okupeeritud territooriumile üles piinakambrid ja täidab lõpuks kogu Venemaa territooriumi piinakambritega. Ainult nii hakkavad praegu töötama Venemaa politsei ja Venemaa eriteenistused. Venemaal on seadus hävitatud. Ja kõik need õudused, mis nad kaasa tõid – kõik need surmad, piinamine ja vägistamine - selle viivad nad siit koju,» seletas riigipea.

President märkis, et Vene okupant hävitab kõikjal hõivatud territooriumil igasugused elu alused – majanduse, sotsiaalsfääri, kultuuri.

«Selle sõja hinnaks saab olema see, et kogu Venemaa ühiskond jääb ilma normaalsest majandusest, inimväärsest elust ja austusest inimlike väärtuste vastu,» rõhutas Zelenskõi.

«Seda saab veel peatada. Kuid selleks, et seda peatada, peate peatama Venemaal selle, kes tahab sõda rohkem, kui elu. Teie elu, Venemaa kodanikud,» lisas Ukraina president.

Putin tunnustas kahe Venemaa poolt okupeeritud Ukraina oblasti Zaporižžja ja Hersoni iseseisvust määrustega, mis anti välja neljapäeva hilisõhtul. Venemaa valmistub reedel ametlikult vormistama kahe oblasti annekteerimist koos Donetski ja Luhanskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles